Bugarska optužila zvaničnika NVO za špijuniranje za Ruse

Ukoliko bude proglašen krivim Malinov bi mogao da dobije 15 godina zatvora. On je pušten na uslovnu slobodu ali mu je zabranjeno da napusti zemlju
861 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bugarski tužioci optužili su zvaničnika jedne nevladine organizacije da je špijunirao za Rusiju i navodno davao informacije sa ciljem da se zemlja okrene od njene prozapadne orijentacije.

Zamjenik glavnog tužioca Ivan Gešev rekao je danas da je Nikolaj Malinov, predsjednik Nacionalnog pokreta Rusofila optužen da je "sebe stavio u službu stranih organizacija da za njih radi kao špijun".

Ukoliko bude proglašen krivim Malinov bi mogao da dobije 15 godina zatvora. On je pušten na uslovnu slobodu ali mu je zabranjeno da napusti zemlju.

Geršev je rekao da su tužioci pronašli dokument koji je Malinov pripremio u kome se navode potrebni koraci da bi se potpuno promijenila geopolitička orijentacija Bugarske dalje od Zapada u pravcu Rusije.

Bugarski predsjednik Rumen Radev rekao je da su optužbe protiv Malinova "vrlo ozbiljne" ali je dodao da su potrebni nesporni dokazi da je on to uradio.

Optužbe protiv Malinova usledile su poslije diplomatske svadje između Sofije i Moskve podstaknute izložbom koju je ruska ambasada otvorila prošle nedjelje da obilježi "75 godina od oslobađanja istočne Evrope od nacizma".

U neuobičajeno oštrom saopštenju bugarsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je ruskoj ambasadi da ne podržava "spornu" istorijsku tvrdnju da su Bugarsku oslobodile sovjetske snage 1944. godine.

"Bajoneti sovjetske vojske donijeli su narodu centralne i istočne Evrope pola vijeka represije, gušenje građanske savjesti, deformisan ekonomski razvoj i odvajanje od razvijenih evropskih zemalja", napisalo je u noti bugarsko ministarstvo, prenosi AP.

Bonus video: