Zeman: Ne bih tražio povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova ako bi na vlast došle demokratske stranke

Zeman je kazao da na samit predsjednika zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana početkom oktobra u zamku Lani kraj Praga namjerno nije pozvao predsjednika Kosova Hašima Tačija, a jeste predsjednika Srbije Aleksandra Vučića
4817 pregleda 4 komentar(a)
Zeman, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Zeman, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da će na sastanku sa češkim premijerom i predsjednicima oba doma parlamenta kao argument za povlačenje priznanja Kosova iznijeti da su aktuelni kosovski zvaničnici pod krivičnom istragom Haškog tribunala zbog ratnih zločina, kao i da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću.

"Naravno da da. Ali suviše ste veliki optimista kada pretpostavljate da će se to desiti. Nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju", kazao je Zeman češkim novinarima koji ga prate u posjeti Beogradu, na pitanje da li bi situaciju oko povlačenja priznanja promijenila izborna pobjeda demokratskih stranaka na Kosovu.

Češkim novinarima u pratnji, Zeman je naveo da za pokušaj da izdejstvuje povlačenje priznanja Kosova ima dva argumenta.

Prvi je taj da je Poslanički dom češkog parlamenta svojevremeno usvojio rezoluciju u kojoj poziva češku vladu da ne priznaje Kosovo, a tadašnja vlada premijera Mireka Topolaneka to nije poštovala i priznala je Kosovo u maju 2008. godine.

"Drugi argument je to što se Haški tribunal bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savjetovanju zvaničnika, to su četiri čovjeka, pokušati da primijenim te argumente ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život", kazao je danas Zeman, javlja češka novinska agencija ČTK.

Zeman je dodao da na samit predsjednika zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana početkom oktobra u zamku Lani kraj Praga namjerno nije pozvao predsjednika Kosova Hašima Tačija, a jeste predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Želio bih pomirenje kosovskih Albanaca i Srba. Ali jedno je želja nešto drugo surova realnost", rekao je češki predsjednik.

Zeman je takođe upozorio da carine od 100 odsto na srpsku robu sigurno nije korak kojim bi kosovske vlasti smjerale ka kompromisu.

Bonus video: