Hrvatska osuđuje: U Trstu podignut spomenik pjesniku i vojskovođi koji se smatra idejnim začetnikom fašizma

"Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-italijanska saradnja danas se temelji na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojem se diže skandalozni spomenik razdora", navela je predsjednica Hrvatske na Tviteru
8382 pregleda 24 komentar(a)
Spomenik D'Anunciju u u Trstu, Foto: Tviter
Spomenik D'Anunciju u u Trstu, Foto: Tviter

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je oštro osudila odluku da se u Trstu podigne spomenik Gabrijeleu D'Anunciju, kontroverznom italijanskom pjesniku i vojskovođi koji se smatra idejnim začetnikom fašizma.

Gabrijle D’Anuncio je na današnji dan prije tačno 100 godina, 12. septembra 1919. s paravojnim jedinicama ušao u Rijeku i proglasio je dijelom Kraljevine Italije.

"Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-italijanska saradnja danas se temelji na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojem se diže skandalozni spomenik razdora", navela je predsjednica Hrvatske na Tviteru.

Podizanje spomenika D'Anunciju u Trstu danas je oštro osudilo i hrvatska Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra", saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

Iako je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, ministarstvo ocjenjuje da takvo postupanje, kao i obilježavanje godišnjice okupacije Rijeke u više italijanskih gradova, "ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose dvije države, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrijednostima".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenijelo italijanskoj strani, uručivši ambasadoru Italije protestnu notu", ističe se u saopštenju.

Hrvatski portal Indeks prenosi da je više osoba povezanih s italijanskom fašističkom grupom koja sebe naziva "Vodoinstalateri" noćas istakla istorijsku zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovu palatu u Rijeci, gdje se danas otvara izložba povodom stote godišnjice okupacije Rijeke.

Policija je saopštila da je jutros uklonila spornu zastavu i da traga za osobama koje su je postavile.

Tom prilikom su zbog narušavanja javnog reda i mira privedena i sankcionisana dvojica italijanskih državljana od 19 i 20 godina, koji su zatečeni ispred Guvernerove palate s istorijskom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija.

Indeks navodi da je objava o postavljanju zastave u Rijeci postavljena i na Tviteru i da se u njoj slavi italijanski okupator D'Anuncio koji je prije sto godina s paravojnim jedinicama ušao u Rijeku.

Navodi se da italijanski fašisti slave njegovu vladavinu Rijekom, jer je postala inspiracija za prvo razdoblje Musolinijeve vladavine Italijom.

Bonus video: