SPECIJALNA TUŽITELJKA OSUMNJIČENA ZA AFERU "REKET"

Skoplje: Poslanici jednoglasno za smjenu Katice Janeve

Odluka za razrješenje Janeve, kojoj sjutra ističe mandat, donijeta je sa 102 glasa "za" i nijedan "protiv"
945 pregleda 2 komentar(a)
Janeva, Foto: Balkaninsight.com
Janeva, Foto: Balkaninsight.com

Poslanici u parlametu Sjeverne Makedonije danas su jednoglasno glasali za rezrješenje specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja je osumnjičena u istrazi za aferu "Reket".

Odluka za razrješenje Janeve, kojoj sjutra ističe mandat, donijeta je sa 102 glasa "za" i nijedan "protiv", a predsjednik parlamenta Talat Džaferi je odmah poslao odluku Savjetu državnih tužilaca da bi mogao već večeras da je potvrdi da bi postala konačna.

Taj savjet je postupak za razrešenje specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore pokrenuo 29. avgusta, nakon što je Katica Janeva završila u pritvoru kao trećeosumnjičena u slučaju iznude nazvanom "Reket".

Predlog da Janeva bude smijenenja zbog "nezakonitog, nestručnog i nesavesnog rada” Odbor parlamenta Sjeverne Makedonije za izbor i imenovanja je jednoglasno odobrio na sjednici 5. septembra.

U aferi "Reket", za iznudu 1,5 miliona eura od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman, u istrazi afere "Imperija", pored Janeve su osumnjičeni i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski.