Kurc: Austrija će podržati korekciju granica kao dio dogovora Beograda i Prištine

Austrijski kancelar je govorio o uticaju EU na rješenje kosovskog pitanja, imenovanju američkog specijalnog izaslanika za Balkan, evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana i drugim temama
1547 pregleda 0 komentar(a)
Kurc, Foto: AP
Kurc, Foto: AP

Austrija će podržati sva rješenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica, rekao je lider Narodne partije Austrije i kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je za Tanjug govorio o uticaju Evropske unije na rješenje kosovskog pitanja, imenovanju američkog specijalnog izaslanika za Balkan, evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana i drugim temama.

"Naš stav je jasan, podržavamo sve oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju koje bi donijelo stabilnost. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja riješe dogovorom", objasnio je Kurc.

Naglašava da je važno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrene i da se sva otvorena pitanja riješe za pregovaračkim stolom.

"Potrebna je nova dinamika jer je rješenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup Evropskoj uniji", ukazao je Kurc.

Na pitanje da li EU ima snage da riješi kosovsko pitanje i da li ima uticaja na Prištinu, koja nije reagovala na apele iz Brisela da ukine takse, rekao je da EU ima razne mogućnosti da djeluje i da to čini stalno, ali da je "neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom".

"Imenovanje specijalnog izaslanika SAD dobar signal"

Kurc je pozdravio i imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Balkan, izrazivši nadu da će on moći da doprinese pronalaženju rješenja kosovskog problema, u saradnji sa EU.

"Prilikom moje posjete Bijeloj kući, razgovarao sam o našim zajedničkim naporima sa predsjednikom Donaldom Trampom. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći da dâ doprinos pronalaženju rešenja. Uvjeren sam da će EU sa njim tijesno sarađivati", istakao je austrijski kancelar.

Kurc kaže da Austrija ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom i da je stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu u neposrednom susjedstvu, u interesu Austrije.

"Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u pristupnim pregovorima sa EU i u primjeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora su već napravile važan napredak i nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti.

Upitan šta se, po pitanju proširenja, može očekivati od buduće Evropske komisije koju predvodi Ursula fon der Lajen, Kurc je podsjetio da je pristupna perspektiva za sve države Zapadnog Balkana prošle godine na neformalnom samitu u Sofiji potvrđena od strane šefova država i vlada EU.

"Evropska komisija vodi intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi, što je brže moguće, napredovala sa proširenjem Unije. To veoma pozdravljam. Odlučujuće za dalji napredak su reforme koje zemlje Zapadnog Balkana moraju same primijeniti. Od toga zavisi i koliko će brzo uslijediti prijem novih članica", ukazao je Kurc.

"Ulaskom u EU, Srbija mora izaći iz svih drugih bilateralnih sporazuma"

Na konstataciju da Srbija, zbog razvijanja ekonomije, sklapa bilateralne sporazume, na primjer sa Evroazijskom unijom i pitanje da li je to u suprotnosti sa putem ka EU, Kurc je naglasio da se o tome već jasno izjasnila Evropska komisija i da Srbija može prije pristupanja EU sklapati sporazume sa drugim državama ili organizacijama.

"Međutim, ulaskom u EU, Srbija mora izaći iz svih drugih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao što je i sama najavila da će učiniti. Srbija ne bi trebalo da ispusti iz vida da 63 odsto svoje spoljne trgovine obavlja sa EU, sa Rusijom je to deset odsto", kaže Kurc.

Naglašava da je zbog toga bitno da Srbija napreduje u sprovođenju potrebnih reformi i da u potpunosti preuzme zakonodavstvo EU.

"Uvjeren sam da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti sa energičnim sprovođenjem potrebnih reformi, kako bi postigao što brži pristup Srbije u EU", rekao je Kurc.

Kada je riječ o odnosima u regionu, prije svega učestalim problemima Srbije sa Hrvatskom oko zaštite srpske manjine, pa i mogućnosti da Zagreb blokira put Beograda u EU, Kurc je rekao da ne želi da spekuliše o hipotetičkim pitanjima.

"Do sada je Hrvatska podržavala pristupni proces Srbije i nemam razloga da polazim od toga da će se to promijeniti. Što se tiče zaštite manjina, naravno da je to pitanje od velikog značaja u svim članicama Savjeta Evrope i EU", poručio je austrijski kancelar.

"Želimo da vratimo Austriju na vrh"

Govoreći o predstojećim izborima i mogućim partnerima za formiranje austrijske vlade, Kurc je istakao da su predstojeći izbori bitni jer će njegovi politički konkurenti učiniti sve da formiraju koaliciju bez OVP.

"Želimo da vratimo Austriju na vrh. U posljednjih godinu i po smo puno toga uradili. Prvi put u posljednjih 65 godina nismo se zaduživali, rasteretili smo mala i srednja primanja, uveli bonus na porodice i pokrenuli brojne reforme koje su građanima donijele osjetna rasterećenja", ističe Kurc.

Cilj njegove partije je, objašnjava, da sprovede promjene koje bi dovele do napretka zemlje i obezbijedile veću pravdu građanima.

"Želimo još mnogo toga da uradimo. Od reforme njege, preko doslednog stava u borbi protiv ilegalne migracije, ali i koncepta za održivu zaštitu klime. Koračaćemo našim putem dalje i učinićemo sve da na taj put sa nama povedemo građane", podvukao je Kurc.

Pohvalio je i građane Austrije srpskog porijekla, rekavši da su dali veliki doprinos razvoju i blagostanju zemlje i pozvao ih da se angažuju svojim idejama i željama u OVP.

"Afera Ibica nanijela štetu ugledu Austrije"

Osvrnuo se i na aferu "Ibica", zbog koje je pala njegova vlada, a u koju je bio umiješan njegov koalicioni partner Hajnc Kristijan Štrahe.

Kurc je istakao da je ona nanijela veliku štetu po ugled austrijske politike u zemlji i inostranstvu.

"Zbog toga je od ogromne važnosti da sada uslijedi nezavisno i potpuno rasvjetljavanje ovog slučaja", zaključio je Kurc.

Bonus video: