Pritvoreni novinar Indexa pušten iz suda, proglašen krivim

Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom Tviteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko sedmica
1193 pregleda 0 komentar(a)
Gordan Duhaček, Foto: Facebook
Gordan Duhaček, Foto: Facebook

Novinar hrvatskog portala Index Gordan Duhaček, nakon što je jutros pritvoren, proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog vrijeđanja policije u tvitu u kojem je napisao "ne daj bože da se iko opire sistemu. ACAB!", kažnjen je sa 100 eura, a večeras je pušten iz pritvora.

Kako prenosi N1, za pjesmu "G*vn* Velebita" presuda će biti izrečena za tri dana.

Duhaček je pušten, a ispred suda je rekao novinarima da su ga jutros zatvorili u ćeliju.

"Bilo je jako bizarno. Trebalo je da letim za Njemačku, mene su na aerodromu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti optužni predlozi. Tamo sam čekao sat, sat i po". Odvukli su me u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhapšen, da mi to niko nije rekao", kaže Duhaček.

"Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. Tereti me jer sam iz zezancije satirički objavio verziju "Vile Velebita" koja se odnosi na fekalije koje se izlivaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju niko ne pjeva", kaže Duhaček.

Duhaček je juče pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku stanicu kako bi se dogovorio oko detalja. Danas je trebalo da ide na službeni put van Hrvatske. Ali, policajci su ga jutros dočekali na zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman i priveli.

Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom Tviteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko sedmica. U prvoj je usput spomenuta kratica ACAB. Drugi sporan tvit je satirična obrada pjesme "Vilo Velebita".

"Ispričao je da su ga na podu poprskali suzavcem, da su mu u policijskom automobilu govorili da mu se to dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka i da su oni najviši zakon i sl. Ne daj bože da se iko opire sistemu. ACAB!", napisao je Duhaček u julu 2018. godine na Tviteru. Riječ je o policijskoj intervenciji u jednom zadarskom fast foodu, a o čemu se tih dana intenzivno pisalo.

Drugi sporan tvit je Duhačekova satirična obrada pjesme "Vilo Velebita", a koju je na svom Tviteru preimenovao u "G*vn* Velebita" zbog fekalija na plažama.

Duhaček je pjesmicu na Tviteru objavio u avgustu i tada je i prijavljen.

"Veterani su me zbog preformulacije "Vile Velebita" prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim "slučajem", rekao je novinar, prenosi index.hr.

Bonus video: