Katica Janeva traži da se brani sa slobode

Skopska advokatica je objasnila da su razrješenjem sa mjesta tužioca nestali glavni razlozi zbog kojih je Janevoj određen pritvor
2508 pregleda 1 komentar(a)
Katica Janeva, Foto: Screenshot (YouTube)
Katica Janeva, Foto: Screenshot (YouTube)

Advokatica Katice Janeve, osumničene u aferi "Reket", podnijela je danas sudu zahtjev da razrješena specijalna tužiteljka Sjeverne Makedonije bude puštena iz pritvora da se brani sa slobode.

Advokat Irena Frčkovska je kablovskoj Televiziji 21 rekla da više ne postoje glavni razlozi zbog kojih je Janevi određen pritvor i da je sudu predložila druge mjere obezbjeđenja, kao i garancije u nepokretnoj imovini bivše specijalne tužiteljke Sjeverne Makedonije.

Skopska advokatica je objasnila da su razrješenjem sa mjesta tužioca (15. septembra) nestali glavni razlozi zbog kojih je Janevoj određen pritvor (uticaj na svjedoke i na istragu).

"Otpali su osnovi za određivanje pritivora i cilj može da se postigne i drugim mjerama, ne mora da se ide sa najstrožom zakonskom mjerom. Smatramo da su osnovi za pritvor otpali samim njenim razrješavanjem iz Specijalnog tužilaštva i Osnovnog tužilaštva u Đevđeliji", rekla je advokatica Katice Janeve.

Frčkovska je rekla da odgovor iz skopskog krivičnog suda na zahtjev da se Katica Janeva brani sa slobode očekuje do petka, kada ističe 30-dnevni pritvor.

U aferi "Reket" su, pored Janeve, osumnjičeni za iznudu 1,5 miliona eura od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi afere "Imperija", i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski.

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru zatvora "Skoplje" nalazi od 21. avgusta.

Bonus video: