Marfi: Vučić spreman da prizna Kosovo, ali je ljut zbog taksi

"Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trampova administracija posvećuje malo pažnje još uvijek tinjajućim sukobima na Balkanu" naveo je u svom blogu američki senator
8927 pregleda 13 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto

Senator iz savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je sa Ronom Džonsonom nedavno boravio u posjeti Prištini i Beogradu, vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto".

"Obojica ga ubjeđujemo da se što prije vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu", naveo je Marfi, kako prenosi Kossev, u blogu objavljenim na sajtu Medium Corporation nakon završetka posjete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj.

"Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trampova administracija posvećuje malo pažnje još uvijek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posjete mjestima kao što su Beograd i Priština vjerovatno će ostati zabilježene kao posjete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživjeti za vrijeme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posjećuju mjesta poput Srbije, koja takođe ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao", ocijenio je Marfi.

Prenoseći impresije iz Prištine, Marfi je napisao da je to jedan od njegovih "najdražih gradova u svijetu", da je Kosovo "najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti".

"U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dijela svijeta, a mnogi uspješni Amerikanci albanskog porijekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mjestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao", naveo je on u blogu.

Bonus video: