Tužilaštvo Sjeverne Makedonije traži da Katici Janevoj bude produžen pritvor

Razriješenu specijanu tužiteljku Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da je dok je bila na funkciji, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine, "iskoristila položaj i ovlašćenja i sebi i drugim osobama obezbijedila izuzetnu materijanu korist
508 pregleda 0 komentar(a)
Katica Janeva, Foto: Screenshot
Katica Janeva, Foto: Screenshot

Tužiteljka za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije Vilma Ruskoska podnijela je danas zahtjev za produžavanje pritvora razrješenoj specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj, trećeosumnjičenoj u istrazi afere "Reket".

Kako su prenijeli lokalni mediji, Ruskoska traži da Janevoj, koja je pritvorena u istražnom zatvoru "Skoplje" od 21. avgusta, bude produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da utiče na svjedoke ili uništi dokaze.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od trećeg razloga za pritvor Janevoj - mogućnost da ponovi krivično djelo, jer to više nije moguće pošto je 15. septembra razriješena sa mjesta specijane tužiteljke.

Advokat Janeve, Irena Frčkovska, podnijela je juče krivičnom sudu u Skoplju zahtjev da razrješena specijalna tužiteljka bude puštena iz pritvora da se brani sa slobode, uz davanje garancije u nepokretnoj imovini.

Razriješenu specijanu tužiteljku Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da je dok je bila na funkciji, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine, "iskoristila položaj i ovlašćenja i sebi i drugim osobama obezbijedila izuzetnu materijanu korist".

Pored Janeve, osumnjičeni za iznudu od 1,5 miliona eura su i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski, koji su od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva tražili novac da bi dobio bolji tretman u istrazi Specijanog tužilaštva "Imperija".

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i pritvoreni Jovanovski i Milevski.

Bonus video: