PODRŽANA INICIJATIVA

Rijedak primjer saradnje vlasti i opozicije: Pirot izbacio sve lokacije za MHE

Donijet je i zaključak da se Ministarstvu građevinarstva uputi apel da stave van snage sve već izdate građevinske dozvole za MHE na njihovoj teritoriji
3552 pregleda 0 komentar(a)
Na Staroj planini, trebalo da bude više od 50 MHE, Foto: Shutterstock
Na Staroj planini, trebalo da bude više od 50 MHE, Foto: Shutterstock

Vlast u Pirotu na jugu Srbije podržala je inicijativu da se iz prostornih planova izbace sve lokacije za derivacione mini-hidroelektrane kojih bi, samo u ovom kraju, uključujući i zaštićeno područje u Parku prirode na Staroj planini, trebalo da bude više od 50.

Kako piše portal televizije N1 traži se i moratorijum na izdate građevinske dozvole.

A dok se država ne izjasni - jedini način da oni koji planiraju da rijeke u pirotskom kraju sprovedu u cijevi budu spriječeni - i dalje je fizički, neprekidnim barikadama koje se nastavljaju.

Sirene i bubnjevi pratili su početak sjednice Skupštine grada Pirota, dok nije usvojena inicijativa opozicije o brisanju MHE iz planova, koju je, koliko juče, najavila i sama pirotska vlast, piše N1.

"Maki b'e, sad i vodu da ti uzmu... Pa nema kude, će rovemo, kude vodu da ni uznu".

Piroćanac koji sa svojim životinjama vrijeme provodi dijelom u kolibi, dijelom u pećini na planini, ovdje je jer: "Ne zanima njih što smo se mi skupili, samo para".

Ali, ipak, inicijativa okupljenih o izmjeni planova je, kroz predlog opozicije, prihvaćena.

Donijet je i zaključak da se Ministarstvu građevinarstva uputi apel da stave van snage sve već izdate građevinske dozvole za MHE na njihovoj teritoriji. Rijedak primjer sloge vlasti i opozicije, piše N1.

"Koliko sam ja vidio, za sada je predviđeno brisanje ukupno 43, a ukupno je po prostornom planu oko 58 lokacija za izgradnju derivacionih MHE", kaže Žarko Todorović iz odborničke grupe Najbolje za Pirot.

"Naš stav kao obrađivača plana i stav gradske vlasti jeste da lokacije za MHE iz novog Prostornog plana - za Park Stara Planina i teritoriju Grada Pirota, brišemo", navodi direktor JP za urbanizam Pirot Slaviša Svilarov.

Šta će se tačno dešavati dok do promjene prostornog plana ne dođe, ukoliko kabinet ministarke Zorane Mihajlović ne proglasi uskoro moratorijum na izdate dozvole, jer i procedura za izmene plana može potrajati i više od godinu dana?

N1: Šta se dešava u situaciji da, recimo, ja imam građevinsku dozvolu za MHE, vi promijenite plan?

Svilarov: Znate kako, bilo je priče o nekoliko varijanti da se ti investitori obeštete, ali to nije ni na nama, ni na Gradskoj upravi da o tome odlučuje. Podrška postoji iz Ministarstva životne sredine i ministra Trivana.

N1: A Ministarstva građevine?

Svilarov: Vidjećemo.

Svilarov je dodao da će do kraja godine biti pripremljena dokumentacija za javni uvid, a do polovine naredne okončaće se izrada nacrta.

Potom se očekuje saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Do tada, okupljeni oko zaštite rijeka Stare planine ponavljaju - na stražama smo i barikadama svuda gdje investotori "vrebaju".