Dačić: Priština se povlači iz dijaloga

Beograd bi sada mogao da razmotri stavljanje van snage svih dosadašnjih dogovora postignutih u Briselu"
1 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.03.2018. 12:46h

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se odluka vlade Kosova da ne primijeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština može shvatiti i kao odluka Prištine da napusti briselski dijalog.

"Beograd bi sada mogao da razmotri stavljanje van snage svih dosadašnjih dogovora postignutih u Briselu", rekao je Dačić.

Privremene kosovske institucije u Prištini odbacile su u srijedu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Dačić je, u izjavi za Sputnjik, upozorio da cijeli pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.

„Ako suštinski dio sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primijene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu“, kaže Dačić.

Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije je pozvao međunarodnu zajednicu, Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, da hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, jer, kako je rekao, prijeti najveća opasnost da pregovarački proces definitivno bude prekinut.

"Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, zaključio je Dačić.

Bonus video: