Srbija: Vučić će predložiti zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, Ratko Ristić, naveo je da će time Srbija biti prva zemlja u Evropi koja je učinila tako nešto
2454 pregleda 0 komentar(a)
Vučić, Foto: AP
Vučić, Foto: AP

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, Ratko Ristić, izjavio je nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, da će predsjednik Srbije predložiti Vladi da zabrani gradnja malih hidrolektrana u zaštićenim područjima prirode.

Ristić je naveo da će time Srbija biti prva zemlja u Evropi koja je učinila tako nešto.

"To bi bio veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje", rekao je Ristić, a prenijela televizija N1 i dodao da će Vučić posjetiti selo Rakita koje je u javnosti poznato po sukobu mještana sa investitorom male hidroelektrane.

Dekan Šumarskog fakulteta je istakao i da je predsjednik Srbije dao podršku da se formira tijelo za kontrolu odobravanja i izgradnje tih malih hidroelektrana.

Aleksandar Antić rekao je da u Srbiji gradnja mini hidroelektrana mora biti uređena uz brigu o zaštiti prirode i najavio da će u pojedinim slučajevima gradnje hidroelektrana inspekcija izaći na teren i utvrditi šta se dešavalo.

On je naveo da razgovor sa predstavnicima Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" bio konstruktivan.

Predsjednik Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je predsjednik Srbije "eksplicitno rekao da nema gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima".

On je ocijenio sastanak kao pozitivan i naveo da država može da riješi taj problem ako hoće.

Jovanović je istakao i da za dvije i po godine niko od nadležih nije htio da primi predstavnike tog pokreta i razgovara o problemu gradnje mini hidroelektrana, ističući da bi on bio reijšen da su ih ranije primili nadležni.

Bonus video: