Sjeverna Makedonija: Janeva ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva

Janeva je, zajedno sa neformalnim vlasnikom kablovske 1TV Bojanom Jovanovskim – Bokijem 13 i Zoranom Milevskim, poznatim kao Zoki Kičevac, osumnjičena u istrazi slučaja iznude "Reket"
1228 pregleda 0 komentar(a)
Janeva, Foto: BIRN
Janeva, Foto: BIRN

Apelacioni sud u Skoplju odlučio je danas da razriješena specijalna tužiteljka Katica Janeva ostaje u pritvoru u skopskom zatvoru, iako je završena istraga u slučaju "Reket" u kojem je trećeosumnjičena.

Kako su prenijeli lokalni mediji, Apelacioni sud je ukinuo drugi osnov za pritivor - uticaj na istragu nakon što je od Tužilaštva za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije obaviješten da je istraga završena, ali je ocijenio da i dalje postoji opasnost od bjekstva i odbacio žalbu Janeve na pritvor.

Advokati Katice Janeve, koja je u pritvoru u istražnom zatvoru "Skoplje" u naselju Šuto Orizari od 21. avgusta, tražili da dobije blažu mjeru i da bude puštena da se brani sa slobode, uz davanje garancije u imovini.

Janeva je, zajedno sa neformalnim vlasnikom kablovske 1TV Bojanom Jovanovskim – Bokijem 13 i Zoranom Milevskim, poznatim kao Zoki Kičevac, osumnjičena u istrazi slučaja iznude "Reket".

Njih troje su, prema istrazi, uzeli 1,5 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi on dobio bolji tretman u istrazi afere "Imperija" koji vodi Specijano tužilaštvo.

Istražni postupak u tom slučaju je započet 5. jula, kada su uhapšeni i u skopskom zatvoru pritvoreni Jovanovski i Milevski, koji je 24. septembra pušten u kućni pritvor.

Bonus video: