PORUKA MAĐARSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE

Sijarto: U interesu EU da se Crna Gora i Srbija pridruže prije 2025.

Peter Sijarto je na dvodnevnom Bezbjednosnom forumu, koji se danas završava u Varšavi, podvukao da su Crna Gora i Srbija praktično spremne za pristupanje
1103 pregleda 1 komentar(a)
Sijarto, Foto: AP
Sijarto, Foto: AP

U ekonomskom i bezbjednosnom je interesu Evropske unije da se Crna Gora i Srbija pridruže EU prije 2025. godine, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto uz ocjenu da su obje zemlje "praktično spremne za pristupanje".

Sijarto je na dvodnevnom Bezbjednosnom forumu, koji se danas završava u Varšavi, podvukao da su Crna Gora i Srbija praktično spremne za pristupanje i da je integracija Zapadnog Balkana u "političkom, ekonomskom i bezbjednosnom interesu EU", prenio je sajt euractiv.com.

Sve zemlje članice, uključujući Mađarsku, imale bi ekonomsku korist od uključivanja šest zemalja Zapadnog Balkana u evropski prostor slobodne trgovine, jer je EU glavni trgovinski partner u svakoj od njih, rekao je Sijarto.

Prema njegovim riječima, sa bezbjednosnog stanovišta, što se više proteže spoljna granica EU prema jugu, to su bolji izgledi za zaustavljanje ilegalnih tokova imigracije.

"Ne dijelimo trenutni stav Evropske komisije da do 2025. neće biti proširenja, to bi trebalo da dogodi mnogo ranije", rekao je Sijarto.

Mađarskoj je portfelj za proširenje i susjedstvo ponudila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali je Evropski parlament odbio kandidaturu Lasla Tročanjija. Mađarska je predložila drugog kandidata Olivera Varhelija (Varhelyi).

Proširenje je jedan od prioriteta Mađarske, a neposredni susjedi su Zapadni Balkan, posebno Srbija. Budimpešta takođe želi da se Rumunija, Bugarska i Hrvatska pridruže šengenskom prostoru.

Uprkos uvjeravanjima Ursule fon der Lajen da će politika susjedstva i odnosi EU i Zapadnog Balkana imati visoki prioritet u narednom mandatu Komisije, zemlje članice poput Francuske ili Holandije jasno su ukazale da nevoljno prihvataju nove članice u doglednoj budućnosti, navedi se na sajtu euractiv.com.

Preporučujemo za Vas