Afera "Reket": Jovanovski ostaje u pritvoru

Sud je ocijenio da i dalje postoji opasnost od bjekstva i da Jovanovski ponovi krivično djelo za koje je osumnjičen
645 pregleda 0 komentar(a)
Jovanovski, Foto: Screenshot/Youtube
Jovanovski, Foto: Screenshot/Youtube

Apelacioni sud u Skoplju odlučio je danas da prvoosumnjičeni u aferi "Reket" Bojan Jovanovski ostaje u pritvoru u skopskom istražnom zatvoru, u kojem se nalazi od 15. jula.

Apelacija nije prihvatila zahtjev Jovanovskog, poznatog pod estradnim imenom Boki 13, za ukidanje pritvora zato što je istraga završena i jer mu je loše zdravstvno stanje, ocjenjujući da i dalje postoji opasnost od bjekstva i da ponovi krivično djelo za koje je osumnjičen.

Treći razlog za određivanje pritvora Jovanovskom – uticaj ne svjedoke, kako je objašnjeno, više ne postoji, jer je završena istraga za slučaj "Reket" kojem su sa Jovanovskim osumnjičeni i Zoran Milevski poznat kao Zoki Kičevac i razriješena specijana tužiteljka Katica Janeva.

Kao i u slučaju Jovanovskog, apelacioni sud u Skoplju je 1. oktobra odlučio da trećeosumnjičena Janeva ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, dok je prethodno skopski krivični sud drugoosumnjičenog Milevskog 24. septembra pustio u kućni pritvor.

Njih troje su, prema istrazi, uzeli 1,5 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi on dobio bolji tretman u istrazi afere "Imperija" Specijanog tužilaštva koje je četiri godine vodila Janeva.

Istražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije započelo je 5. jula, kada su uhapšeni i i pritvoreni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritovoru u istražnom zatvoru "Skoplje" u naselju Šuto Orizari od 21. avgusta.

Bonus video: