Pompeo u Ohridu: Borba protiv korupcije ključna za EU i NATO, spriječiti uticaj Rusije i Kine

Pompeo je izrazio uvjerenje da će Senat Kongresa SAD jesenas odobriti Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO gdje će ona "biti snažan saveznik"
713 pregleda 2 komentar(a)
Pompeo i Zaev, Foto: Reuters
Pompeo i Zaev, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Ohridu da je borba protiv korupcije ključna za pristupanje Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji i NATO.

Na konferenciji za novinare s premijerom Zoranom Zaevom, Pompeo je istakao da SAD, kao vodeća demokratija, podržavaju države koje se bore za vladavinu prava i da je borba protiv korupcije od ključne važnosti kako za članstvo u EU i NATO, tako i za građane.

Američki državni sekretar je istakao da će SAD nastaviti da budu partner Sjeverne Makedonije.

Vlasti u Skoplju je upozorio na potrebu sprječavanja jačanja uticaja Rusije i Kine.

Pompeo je izrazio uvjerenje da će Senat Kongresa SAD jesenas odobriti Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO gdje će ona "biti snažan saveznik", rekao je on.

Pompeo je pozdravio sporazum Sjeverne Makedonije s Grčkom o rješavanju spora oko naziva, koji je nazvao istorijskim, kao i dogovor s Bugarskom o dobrosusjedstvu, i izrazio zahvalnost za učešće makedonske armije u misijama NATO.

Premijer Zaev je ocijenio da je posjeta Pompea snažan signal podrške SAD Sjevernoj Makedoniji u evroatlanskim integracijama i potvrda produbljavanja saradnje.

Zaev je rekao da očekuje da će EU za desetak dana odobriti početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije, i naveo da su protokol o njenom pristupanje NATO ratifikovale 22 članice.

Na sastanku delegacija, kako je saopšteno, "naglašeno je da ostaje snažna i kontunuirana američka podrška finaliziranju postupka za punopravno članstvo u NATO i napredak Sjeverne Makedonije u pocesu za članstvo u EU".

Na tom sastanku, poslije susreta Zaeva i Pompea "u četiri oka", "razgovaralo se i o pitanjima koja se odnose na stabilizaciju i perspektivu regiona, s Vašingtonom kao glavnim promotorom politike proširenja NATO državama Jadranske povelje", navodi se u saopštenju Vlade Sjeverne Makedonije.

Na sastanku su bili i ministri odbrane i spoljnih poslova Radmila Šekerinska i Nikola Dimitrov, i vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

Pompeo je u Ohridu razgovarao i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Državni sekretar SAD je sa Zaevom prošetao Ohridom i posjetio crkvu obnovljenu uz pomoć Američkog fonda za kulturno nasleđe od 650.000 dolara.

Pompeo iz Ohrida leti za Grčku, poslednju stanicu njegove turneje, tokom koje je posjetio i Italiju, Vatikan i Crnu Goru.

Bonus video: