TRAMPOV IZLASANIK ZA PREGOVORE PRIŠTINE I BEOGRADA BORAVI U POSJETI KOSOVU

Grenel ponovo pokreće priču o razmjeni teritorija

Agencija Beta je juče, pozivajući se na obaviještene izvore u Berlinu, objavila da je Grenel imenovan na sopstvenu inicijativu
3787 pregleda 4 komentar(a)
Grenel i Tači, Foto: Reuters, Reuters
Grenel i Tači, Foto: Reuters, Reuters

Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa stigao je danas na Kosovo, tri dana nakon održavanja izbora, a po procjeni pojedinih analitičara njegovo imenovanje i posjeta mogli bi da ponovo aktuelizuju priča o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova.

Grenel se danas u Prištini sastao sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i mandatarom za sastav nove vlade i liderom pokreta Samoopredjeljenje Aljbinom Kurtijem, a sjutra će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.  

Kurti, koji je kazao da bi ukinuo tarife od 100 odsto na robu iz Srbije zbog kojih su prekinuti pregovori na relaciji Beograd Priština, rekao je danas nakon sastanka sa američkim izaslanikom da je potreban održiv dogovor sa Srbijom. „Sadržaj i proces postizanja dogovora sa Srbijom su važniji od vremenskog okvira kako bi taj dogovor bio održiv”, naveo je lider Samoopredjeljenja.

Tramp je prošle nedjelje imenovao Grenela, ambasadora SAD u Njemačkoj, za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, što je bio iznenađujuć potez budući da je američki državni sekretar Majk Pompeo krajem avgusta imenovao Metjua Palmera za svog specijalnog izaslanika za Balkan.

Agencija Beta je juče, pozivajući se na obaviještene izvore u Berlinu, objavila da je Grenel imenovan na sopstvenu inicijativu.   

Imenovanje Grenela pokazuje da Bijela kuća smatra da može da ubijedi Njemačku da podrži ideju razmjene teritorija između Kosova i Srbije, ocijenio je američki analitičar Edvard Džozef je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Tači i Vučić su prošle godine nagovijestili da bi mogli pristati na razmjenu teritorija kako bi riješili teritorijalne sporove, ali su se obojica suočili sa oštrim protivljenjem kod kuće i u inostranstvu.

Džozef je za RSE podsjetio da se toj ideji snažno suprotstavila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u više navrata istakla da se granice na Balkanu ne smiju mijenjati, kao i lideri u regionu. Međutim, po njegovom mišljenju, Vašington je pozitivno gledao na mogućnost razmjene teritorija.  

„Kada je Bolton bio Trampov savjetnik za nacionalnu bezbednost, mislim da je imao podršku za ideju o razmjeni teritorija koju je favorizovala i (šefica evropske diplomatije) Federika Mogerini, za jednu vrstu podjele Kosova, izgleda na sjeveru, kod rijeke Ibar, gdje bi četiri sjeverne opštine pripale Srbiji, a jedan nedefinisan dio juga Srbije, Preševska dolina, Kosovu”, rekao je Džozef.

Džozef je, na pitanje da li bi „stvorilo gužvu” ako i EU, kao što se očekuje, imenuje izaslanika za dijalog, rekao da Brisel i Vašington treba da sarađuju, jer SAD ne mogu same da dovedu dvije strane do sporazuma. „Ponavljam, to i može biti razlog imenovanja Grenela, zato što je protivljenje Angele Merkel štetilo pristupu Mogerinijeve, Boltona, Tačija i Vučića o podjeli Kosova”, kazao je američki analitičar.

Grenel je danas u Prištini rekao da se nada da će se Kosovo i Srbija ubrzo sastati i da će pronaći rješenje, saopšteno je iz Tačijevig kabineta. Amerikanac je tokom sastanka sa Tačijem rekao da će sporazum između dvije države biti kamen temeljac za privredni rast i doprinijeće blagostanju svih građana. Tači je kazao da Grenelova misija pokazuje da je Vašington posvećen Kosovu. „To nam pruža povjerenje i vjeru u napore da postignemo mirovni dogovor sa Srbijom”, naveo je Tači u saopštenju nakon susreta sa američkim izaslanikom. „Aktivno učešće SAD će biti odlučujuće za pronalaženje rješenja između Kosova i Srbije”.

Vrhovni sud Kosova je, nakon što je postalo očigledno da Tači podržava razmjenu teritorija, odlučio da pregovore između dvije zemlje treba da predvodi premijer, a ne predsjednik.  

Kurti je u više navrata kazao da neće podržati razmjenu teritorija, ali da je spreman da učestvuje u pregovorima sa Beogradom kojima će posredovati EU.