VIDEO Zagreb: Postavljen semafor koji pješake zadubljene u ekran telefona upozorava na crveno

Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pješaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno
3847 pregleda 2 komentar(a)
Semafor u Zagrebu, Foto: Screenshot/Youtube
Semafor u Zagrebu, Foto: Screenshot/Youtube

U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svjetlo baca prema trotoaru tik ispred pješačkog prelaza, kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze, ali su zadubljeni u ekrane svojih telefona.

Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju".

Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pješaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno.

Novi tip semafora kad upali crveno svjetlo na pješačkom prelazu, on to projektuje i naniže, na trotoaru, te je odraz crvenog svjetla i na ekranu mobitlnog telefona u koji pješaci gledaju.

Kada im se od odraza svjetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prisiljeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući tome što tvaj tip semafora crveno svjetlo projektuje i na trotoaru, pješaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda.

Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pješaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a mjeriće da li i kako novi semafor utiče na pješake.

Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra se "četvrtim ubicom na drumu".

Po rezultatima istraživanja ponašanja, sprovedenog u okviru projekta "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju", čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pješaka koristi mobilni telefon u saobraćaju.

Po istraživanju, reakcije vozača s mobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.

Nosilac projekta "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju" je Hrvatsko udruženje menadžera sigurnosti, a godišnja kampanja se sprovodi već treći put uz podršku i sufinansiranje Nacionalnog programa sigurnosti putnog saobraćaja, uz pokroviteljstvo ministarstava unutrašnjih poslova, mora, sdaobraćaja i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.

Bonus video: