Haradinaj: Nemamo glasove za demarkaciju

Po njegovim riječima, vanredna sjednica ne može biti sazvana dok se ne obezbijedi neophodnih 80 glasova za usvajanje Zakona o demarkaciji
7 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Vlada Crne Gore
Ramuš Haradinaj, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.03.2018. 16:53h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da u Skupštini Kosova još nije obezbijeđeno osamdeset glasova potrebnih za ratifikaciju Zakona o razgraničenju s Crnom Gorom.

Partije na vlasti su u konsultacijama s drugim političkim strankama da bi se obezbijedili glasovi, kazao je Haradinaj i dodao da će sjednica o tome biti krajem ove ili početkom sljedeće nedjelje.

Haradinaj je naveo da su u toku i konsultacije o tome sa Srpskom listom.

Danas je potpredsjednik Skupštine iz Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio da očekuje da će u petak, 9. marta, biti sjednica o ratifikaciji Sporazuma o razgraničenju Kosova i Crne Gore.

Po njegovim riječima, vanredna sjednica ne može biti sazvana dok se ne obezbijedi neophodnih 80 glasova za usvajanje Zakona o demarkaciji.

On je rekao da bi bila velika šteta ako ne bude obezbijeđen dovoljan broj glasova.

Potpredsjednica Skupštine iz Samoopredjeljenja Aida Derguti rekla je da još nije zakazana sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj bi se donijela odluka o zakazivanju nastavka vanredne sjednice o demarkaciji.

Po Poslovniku Skupštine, ukoliko predlog zakona ne dobije dovoljan broj glasova, na dnevni red se može ponovo staviti poslije deset dana.

Da bi se ove godine završila procedura liberalizacija propisa EU o putovanju građana Kosova bez viza, krajnji rok za usvajanje zakona o demarkaciju je kraj marta.

Demarkacija granice sa Crnom Gorom je posljednji preostali uslov da građani Kosova putuju bez viza u zemlje Šengenske zone.

Bonus video: