Zaev molio lidere EU: Ne gasite zvijezdu ka kojoj stremimo, budite naši heroji

Zaev je zamolio evropske lidere da odobre datum za početak pregovora o pridruživanju njegove zemlje EU, jer bi negativna odluka izazvala veliko razočaranje u njegovoj zemlji
2020 pregleda 5 komentar(a)
Zaev na sastanku sa Donaldom Tuskom u Briselu, Foto: AP
Zaev na sastanku sa Donaldom Tuskom u Briselu, Foto: AP

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je danas u Briselu zamolio evropske lidere da odobre datum za početak pregovora o pridruživanju njegove zemlje EU, jer bi negativna odluka izazvala veliko razočaranje u njegovoj zemlji.

"Poštovani evropski lideri, ne gasite zvijezdu ka kojoj stremimo, ne budite naša prepreka, budite naši heroji. Evropski put je naš jedinstveni put", rekao je danas popodne Zaev na zajedičkoj konferenciji za štampu u Briselu sa Johanesom Hanom, odlazećim komesarom za proširenje, prenosi Makfaks.

Zaev, koji boravi u Briselu u namjeri da utiče na evropske lidere da odrede datum početka pregovora Sjeverne Makedonije i EU je rekao da je "krajem juna i početkom jula iz Brisela stigla vijest da se samo zbog kalednarskog usaglašavanja" određivanje datuma odlaže za oktobar.

On je dodao da njegova zemlja shvata potrebu za novom metodologijom u pregovorima i to podržava, ali to, po njemu, ne ometa da se dva procesa odvijaju paralelno.

Zaev je upozorio da bi negativna odluka o datumu izazvala veliko razočaranje u narodu i među poslanicima koji su podržali sporazum iz Prespe, kojim su, poslije skoro tri decenije. uređeni odnosi Sjeverne Makedonije i Grčke.

Evropski lideri juče u Luksemburgu nisu uspjeli, po treći put, da odrede datum početka pregovora o pridruživanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji.

Bonus video: