Hrvatska ulazi u bitku za Folksvagenovu fabriku

Njemački automobilski div planira u novoj fabrici da proizvodi 300.000 vozila godišnje i da zaposli 4.000 ljudi
1916 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu više od milijarde eura, koliko njemački proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) planira da uloži u svoju novu fabriku, piše Večernji list.

Hrvatska će tako ući u novi krug pregovora Folksvagena oko te investicije s drugim zemljama koje su za to zainteresovane – Srbijom, Bugarskom i Rumunijom, naveo je Večernji list pozivajući se na izvore iz hrvatskog Ministarstva privrede.

Kako prenosi Hina, riječ je o fabrici koju su Njemci namjeravali da grade u Turskoj, ali su odluku o tome stopirali su zbog turske vojne ofanzive u Siriji.

Folksvagen je namjeravao u Turskoj da gradi novu fabriku u blizini Izmira, a vrijednost te investicije procijenjena je na 1,3 milijarde eura.

Njemački automobilski div planira u novoj fabrici da proizvodi 300.000 vozila godišnje i da zaposli 4.000 ljudi, piše Večernji list.

Fabrika u Turskoj je trebala početi s proizvodnjom Pasata i Škoda Superb 2022. Folksvagen proizvodnju tih marki želi da izmhesti iz Nhemačke, odnosno Češke, kako bi u tamošnjim pogonima proizvodio automobile na električni pogon.

Bonus video: