Palmer: Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka

Pokušavamo da izvršimo pritisak da se formira Savjet ministara BiH i da se pošalje ANP. Glavna prepreka tome je (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka", naveo je Palmer
1561 pregleda 2 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: BETA PHOTO
Milorad Dodik, Foto: BETA PHOTO

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer ocijenio je da se u BiH "uprkos pokušajima reformi stvari i dalje odvijaju sporo" i da srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik "blokira sve što bi dovelo do napretka".

Kako su prenijeli sarajevski mediji, u svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i Pododborom za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, Palmer je istakao da BiH ne smije biti ostavljena po strani.

"Kada je riječ o BiH, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP)", kazao je specijalni izaslanik američkog državnog sekretara.

On je ocijenio da je "liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, te da se radi malo kako bi pomoglo običnim gradjanima".

"I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje" istakao je Palmer. On je rekao da se, uprkos pokušajima reformi, stvari u BiH i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna za poboljšanje stanja u zemlji.

"Pokušavamo da izvršimo pritisak da se formira Savjet ministara BiH i da se pošalje ANP. Glavna prepreka tome je (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka", naveo je Palmer. Palmer je rekao da ANP ne znači članstvo u NATO, već proces reformi.

"Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini", ocijenio je Palmer. On je istakao da će fokusirati svoje napore na usmjeravanje regiona ka Zapadu, radeći s vladama na unaprjedjivanju reformi i ojačati ih "protiv spoljnih malignih uticaja", kao i pomoći im u rješavanju pitanja "koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i evroatlantskih težnji".

Bonus video: