Zaev: I Makron zna da evropske integracije nemaju alternativu

Zaev u intervjuu za list Danas poručio da, iako je lično pogođen odlaganjem EU da objavi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije izgubio nadu u EU
1389 pregleda 3 komentar(a)
Zaev, Foto: Reuters
Zaev, Foto: Reuters

Od politike proširenje Evropske unije (EU) svi imaju korist, a eventualnim "zatvaranje vrata svi gube", ocijenio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev u intervjuu za list Danas poručio da, iako je lično pogođen odlaganjem EU da objavi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije izgubio nadu u EU.

„Od nastavka politike proširenja svi imaju koristi. Eventualnim zatvaranjem vrata svi gube“, naglasio je Zaev, koji je ubijeđen u pobjedu svog Socijaldemokratskog saveza na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Zaev je rekao da se nada da će imati priliku da lično razgovara sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

"Vjerujem da i on zna da evropske integracije nemaju alternativu, kako za moju zemlju, tako i za države Zapadnog Balkana", kazao je Zaev.

On je rekao da zemlje regiona mogu da razvijaju ekonomske odnose, regionalnu saradnju, kulturne veze kako u regionu, tako i zajedno kao region ili svaka zemlja pojedinačno sa EU.

"Ali, biti deo evropske porodice znači biti rame uz rame sa državama članicama EU u promociji demokratije, ljudskih prava i sloboda, visokih standarda u određenim oblastima, kao što je pravosuđe. Mi kao država prednjačimo u regionu u procesima reformi", rekao je Zaev.

On smatra da je EU danas više nego ikad svjesna da zatvaranje vrata nikome ne bi donijelo išta dobro.

"Od nastavka politike proširenja svi imaju koristi. Eventualnim zatvaranjem vrata, svi gube. Ali rekao sam, ne vidim da to zatvaranje vrata želi iko u EU. Čak ni francuski predsjednik Makron", kazao je Zaev.

Bonus video: