Izvještaj američke NSA: Mali rizik od nasilja na Balkanu

Dio koji se odnosi na bezbjednosnu situaciju u Evropi izdvaja tri problematična pitanja – region Zapadnog Balkana, Tursku i izlazak Velike Britanije iz EU
1370 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U izvještaju američkog direktora Nacionalne obavještajne službe Danijela Koatsa, koji prikazuje bezbjednosne procjene prijetnji u svijetu u 2019. godini, navodi se da će za Balkan postojati nizak nivo rizika od nasilja, prenosi Tanjug.

"Na Zapadnom Balkanu gotovo sigurno će i dalje ostati neki rizik niskog nivoa od izbijanja nasilja i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine", navodi se kratko u odjeljku "Balkan", u okviru izvještaja na 42 strane kojim je obuhvaćen cio svijet.

Rusija će, dalje se navodi, nastojati da iskoristi etničke napetosti i visok stepen korupcije kako bi spriječila sposobnost zemalja Zapadnog Balkana "da se kreću naprijed prema EU i NATO".

Dio koji se odnosi na bezbjednosnu situaciju u Evropi izdvaja tri problematična pitanja – region Zapadnog Balkana, Tursku i izlazak Velike Britanije iz EU.

Između ostalog, za Tursku piše da "turske regionalne ambicije, nepovjerenje prema SAD i rastući autoritarizam turskih lidera komplikuju bilateralne odnose i čine Ankaru spremnijom da osporava američke regionalne ciljeve".

Izvještaj je najveći dio posvetio svjetskim žarištima kao što su Sirija, Irak, Nigerija, Jemen i prijetnjama Islamske države, ali i nuklearnom programu Sjeverne Koreje, svemirskom naoružanju, naoružanju za masovno uništenje...

Izvještaj o bezbjednosnim prijetnjama predstavljen je 29. januara pred Senatskim odborom za obavještajna pitanja.

Bonus video: