Vučić o Palmerovoj prijetnji sankcijama: To vam govori kako nas tretiraju

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić
4729 pregleda 6 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da izjava američkog izaslanika Metjua Palmera o riziku uvođenja sankcija zbog kupovine ruske vojne opreme govore o tome kako SAD tretiraju Srbiju.

"Nismo nabavili S-400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem. Ali i to vam govori kako nas tretiraju", rekao je Vučić za Novosti.

Prema njegovim riječima, SAD imaju različite aršine za različite zemlje, a kako je dodao eventualne sankcije bi bile "potpuno neopravdane i nepravedne".

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je u subotu zabrinutost SAD zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji i zaprijetio sankcijama ako Beograd nabavi ruske raketne sisteme.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija traži specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svjesni toga", rekao je Palmer makedonskoj televiziji Alsat M.

Vučića u ponedjeljak očekuje susret s Palmerom.

Iznenađen što je Palmer govorio samo o obavezama Srbije

Vučić je rekao i da ga je iznenadilo to što je Palmer prilikom posjeta Prištini i Skoplju govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova.

"Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne. Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO (Zajednica srpskih opština) što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora", rekao je Vučić za Večernje novosti.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da "smanje očekivanja" i da se potrude oko kompromisa a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

"O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podsjeća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rješenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati", rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, uslovi za postojanje kosovskih taksa na robu iz Srbije su prestali da postoje 2006. godine, s potpisivanjem CEFTA.

Vučić je takodje rekao i da Srbija nikada nije pristala na to da odustane od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova.

"Podsjetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu željeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je nevjerovatno da i Palmer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju", izjavio je on.

Bonus video: