Kurti: Srpska lista neće biti dio Vlade Kosova, bilo je slučajeva da je jedan Srbin glasao 18 puta

"Nemam ništa protiv Srba. Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je sredstvo", ocijenio je Kurti
8649 pregleda 10 komentar(a)
Kurti, Foto: BETAPHOTO
Kurti, Foto: BETAPHOTO

Lider Samoopredjeljenja i budući premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Srpska lista neće biti dio nove vlade Kosova, ali da će jedan ministar, kako je propisano Ustavom, biti iz srpske zajednice na Kosovu.

"Poštovaću Ustav, ali pravim sadržinsku razliku izmedju toga kada je nešto ustavna obaveza, i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gdje neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji. Srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost", izjavio je Kurti u intervjuu za TV N1.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao dio vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se "može tako reći".

Kurti je istakao da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i dodao da ih "neće ekskomunicirati u Skupštini i da su oni poslanici", ali da smatra da u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom nije bilo fer i slobodnih izbora.

Kako je naveo, bilo je slučajeva da je jedan Srbin glasao 18 puta kao i primjera da je u nekim mjestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.

"Posmatrači su rekli da su se kršenja izbornog procesa desila u sredinama gdje posmatrači nisu bili Albanci, ali je odgovornost na kosovskim institucijama", rekao je.

Kurti je kazao da je do tih pojava došlo usled pritiska zvaničnog Beograda da Srpska lista dobije 100 odsto glasova što je opisao kao posljedicu "nedostatka samopouzdanja".

"Imate pritisak i stravične diktature ne samo u Evropi i drugdje u svijetu koje bi se zadovoljile sa 80 odsto, a ovi su željeli 100 odsto. Ali ne krivim ja Srpsku listu, oni prebacuju pritisak koji sami doživljavaju, odnosno pritisak Beograda na Srpsku listu se prebacuje na pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto eliminiše Srpsku listu, Kurti je rekao da "Beograd plaća za poslušnost" i da kosovske institucije sa međunarodnom zajednicom moraju da prekinu mogućnost da Beograd vrši pritisak na Srbe na Kosovu.

"Nemam ništa protiv Srba. Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je sredstvo", ocijenio je on.

Kurti je naveo da očekuje da će mandat za formiranje kosovske vlade dobiti ovog mjeseca, i da će imati 15 dana za formiranje koalicije s Demokratskim savezom Kosova.

"Do sada smo usaglasili oko 80 odsto planova i programa, poslije toga ide podjela resora ministarstava, a težimo tome da imamo 12 ministarstava, samo po dva zamjenika ministara, i najmanje 30 odsto žena", rekao je Kurti.

Bonus video: