"NIKO NE MOŽE DA POBJEGNE OD KAZNE"

Zaev vjeruje da će Gruevski ipak u zatvor iako je pobjegao

Osuđeni bivši premijer je novembra prošle godine uz pomoć mađarskih diplomata, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, pobjegao u Budimpeštu, gdje je dobio politički azil
883 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: AP
Zoran Zaev, Foto: AP
Ažurirano: 07.11.2019. 13:39h

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da vjeruje da će odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski izdržavati zatvorsku kaznu, zbog koje je prije godnu dana pobjegao u Mađarsku.

"Svijet je 'globalno selo', niko ne može da pobjegne od kazne, od svoje odgovornosti. Vjerujem da ćemo veoma brzo doživeti trenutak kada će svako osuđen izdržavati kaznu, te i Nikola Gruevski", rekao je Zaev.

Gruevski je pobjegao iz Sjeverne Makedonije da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora, na koju je pravosnažno osuđen u slučaju "Tenk" - nezakonite nabavke oklopljenog "mercedesa" za sebe, dok je bio premijer.

Govoreći o tome kako je Gruevski pobjegao, Zaev je rekao da se to desilo"jer je Nikola Gruevski bio slobodan građanin, sve do trenutka dok sud (11. novembra) nije izdao naređenje za njegovo podvođenje na izdržavanje kazne, ali dan ranije on je napustio zemlju", rekao je Zaev.

Osuđeni bivši premijer je novembra prošle godine uz pomoć mađarskih diplomata, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, pobjegao u Budimpeštu, gdje je dobio politički azil.

Istražni organi i tužilaštvo Sjeverne Makedonije još nisu utvrdili i objavili kako je to uradio.

Krivični suda Skoplja je u petak, 9. novembra prošle godine, kasno popodne odbacio žalbu Gruevskog i potvrdio rješenje o izdržavanju zatvorske kazne. Kada je nestao, potjernica je raspisana tek u ponedjeljak, 12. novembra, takodje popodne, a Gruevski je 13. novembra na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti.

Preporučujemo za Vas