SPORNA KUPOVINA RUSKOG RAKETNOG SISTEMA

Srbija rizikuje sankcije SAD zbog kupovine "pancira"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je Zarzecki došao u Beograd zato što je njegov posao da procijeni da li neka zemlja ili kompanija treba da se nađe na udaru američkih sankcija
8604 pregleda 36 komentar(a)
Sistem “pancir S” tokom vježbe u Rusiji, Foto: Reuters
Sistem “pancir S” tokom vježbe u Rusiji, Foto: Reuters

Zvaničnik američkog Stejt departmenta juče je boravio u Beogradu, gdje je sa zvaničnicima srpske vlade razgovarao o kupovini naprednog ruskog raketnog sistema, zbog čega bi SAD mogle uvesti sankcije Srbiji, prenio je Rojters.

Ta agencija navodi da vojska Srbije uveliko zavisi od ruske i bivše sovjetske tehnologije oružja, ali da je ruska prodaja naoružanja pogođena sankcijama SAD zbog uloge u sukobu na istoku Ukrajine.

Direktor Radne grupe 231 Biroa Stejt departmenta za međunarodnu bezbjednost i kontrolu naoružanja, Tomas Zarzecki, boravio je u Beogradu „radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je usvojio američki Kongres“, saopštila je sinoć američka ambasada i dodala da cilj njegove posjete nije bio da saopšti odluku o sankcijama, objavila je agencija Beta.

CAATSA je usvojen kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, njenu aneksiju Krima, kibernetičke upade i napade, miješanje u izborni proces 2016. godine i druge maligne aktivnosti Rusije, a smisao sankcija koje taj zakon predviđa u odjeljku 231 jeste da Rusija plati cijenu za ovakve aktivnosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je Zarzecki došao u Beograd zato što je njegov posao da procijeni da li neka zemlja ili kompanija treba da se nađe na udaru američkih sankcija. On je dodao da on nije došao samo u Srbiju nego u još 60 zemalja i da ne treba „praviti toliki spektakl“ oko te posjete, prenijela je Beta.

Ivica Dačić
Ivica Dačić(Foto: Beta-AP)

Srbija je nedavno kupila lansirne protivraketne sisteme „pancir“ i isporuka se očekuje u narednih nekoliko mjeseci. Specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer je prošle nedjelje upozorio Srbiju na mogućnost uvođenja sankcija zbog nabavke ruskog naoružanja. Srbija bi se mogla suočiti sa kaznama od zabrane viza do ukidanja licenci za izvoz.

Srbija je proteklih godina kupila i ruske avione „MiG-29“, helikoptere, tenkove i oklopne transportere.

Zabrinutost SAD je porasla prošlog mjeseca, kada je Rusija poslala u Srbiju divizion raketnog sistema PVO S-400 i bateriju sistema „pancir“, što je bio prvi put da ti najsavremeniji sistemi učestvuju na vojnoj vježbi u inostranstvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je preksinoć građanima da „ne treba da se sekiraju“ povodom navoda o mogućim sankcijama SAD zbog kupovine ruskog naoružanja jer, kako je rekao, vlasti Srbije vode odgovornu politiku.

„Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu. Nisu to sankcije koje bi pogodile vas“, kazao je Vučić za Televiziju Pink.

Preporučujemo za Vas