Srbija: Nema dogovora malinara i ministarstva, magistralni put ka Crnoj Gori i dalje u prekidu

"Pitanje tržišne cijene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvođačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", kazao je poslije propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović
0 komentar(a)
Malinari, Foto: Screenshot (YouTube)
Malinari, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.06.2018. 08:24h

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje je u prekidu kod Vladičanskog dvora u Prijepolju zbog blokade malinara koji protekle noći nisu uspjeli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Srbije da otkupna cijena roda bude 180 dinara.

Kako su javile Večernje novosti, jutros oko tri sata novinarima je rečeno da dogovor nije postignut i da obje strane imaju različito mišljenje.

"Pitanje tržišne cijene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvođačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", kazao je poslije propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Predsjednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Slađana Stanković istakla je poljoprivredni proizvođači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći htjeli da zarade milione sa grbače proizvođača", rekla je Slađana Stanković.

Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili pedstavnici udruženja proizvođača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, oni su juče kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori.

Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahtjeva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsjednika Aleksandra Vučića u rješavanje problema.

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede.

U 2014. godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara).

Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona eura. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4000 tona voća.

Bonus video: