"OTVORILI SMO INICIJATIVU KOJA STVARA DRUGAČIJI BALKAN"

Zaev: Krajnji cilj "mini šengena" je priznavanje svih dokumenata

"Balkan se mijenja na bolje kao mesto za život i mijenja se tako da postaje značajniji faktor na evropskom kontinentu", izjavio je sjevernomakedonski premijer
1409 pregleda 4 komentar(a)
Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, Foto: BETAPHOTO
Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 10.11.2019. 12:52h

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je krajnji cilj regionalne inicijative o "mini šengenu" međusobno priznavanje svih dokumenata, uključujući tu i dokumente agencija za hranu, fakultetske diplome i drugo.

"Otvorili smo inicijativu koja stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo", rekao je Zaev.

On je naveo da je cilj inicijative da se regionalno udruživanje iskoristi kako bi se građanima obezbijedio bolji život, a takođe i "skrenula pažnja Evrope".

"Balkan se mijenja na bolje kao mesto za život i mijenja se tako da postaje značajniji faktor na evropskom kontinentu", izjavio je sjevernomakedonski premijer.

Zaev je naveo da usvojeni akcioni plan predviđa neprestani rad na međusobnim granicama kako bi se povećala propustljivost, uz takodje dogovoreni prelazak granica samo uz ličnu kartu.

Zaev je ranije danas poručio, preko Fejsbuka, da lideri Zapadnog Balkana na sastanku u Ohridu "grade Balkan za 21. vijek, region stabilnosti i prosperiteta".

Kako je istakao, cilj sastanka lidera Zapadnog Balkana je poboljšanje regionane saradnje i ostvarenje zajedničkog cilja – članstva u EU.

"Iz Ohrida, svi prisutni šaljemo jasnu poruku da kroz zajedničku koordinaciju i aktivnosti praktikujemo evropske manire u svojim zemljama, jačajuči evropske vrijednosti gradimo Balkan za 21. vijek. Region stabilnosti i prosperiteta", napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu (facebook.com/zaevzoran)

U radnom dijelu dvodnevnog sastanka lidera Zapadnog Balkana u Ohridu učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučič, premjeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i minstarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.