Bivši pripadnik GRU izvjestilac Savjeta Evrope za Kosovo?

BIRN piše da je Kondratijev član stranke Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina
3769 pregleda 6 komentar(a)
Kondratijev sa Asadom 2017., Foto: Bild.de
Kondratijev sa Asadom 2017., Foto: Bild.de

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli ocijenio je da bi imenovanje ruskog državljanina Alekseja Kondratijeva za izvjestioca Savjeta Evrope za Kosovo moglo biti opasno za zemlju, prenijeli su prištinski mediji.

„Iznio sam svoju zabrinutost predstavnicima Savjeta Evrope i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o kandidaturi Kondratijeva. On je prijetnja za nacionalnu bezbjednost Kosova i nećemo prihvatiti njegovo moguće postavljenje, niti saradnju sa njim, napisao je Pacoli na Tviteru. Savjet Evrope bi trebalo dva puta da razmisli prije nego preduzme taj korak“, dodao je.

Kondratijev (48) je član je Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) od juna 2019. godine i član Odbora za spoljne poslove Savjeta Federacije Rusije.

Njemački dnevnik „Bild” je objavio da je Kondratijev do 2010. bio pripadnik ruske vojne obavještajne službe GRU, a od 1999. do 2001. dio ruskih trupa u Kforu.

Ovaj list piše da Rus nikad nije krio antikosovske i prosrpske stavove te da bi njegovo imenovanje dovelo Savjet Evrope u nezgodnu situaciju jer bi on bio „očigledno pristrasan izvjestilac“.

Prema pisanju medija, Kondratijev je 2001. godine učestvovao u incidentu u kojem je ranjen kada je navodno pokušao da otme zaposlenog u jednom noćnom klubu.

BIRN piše da je Kondratijev član stranke Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina.

Očekuje se da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, u kojoj Kosovo ima status posmatrača, danas izabere novog izvjestioca, navodi BIRN.

Kandidat za ovo mjesto je i Njemac Peter Bejer, član Bundestaga iz redova vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Šefica kosovske misije pri Savjetu Evrope, Mimoza Ahmetaj, takođe je izrazila zabrinutost povodom mogućeg imenovanja Kondratijeva, prenio je BIRN.

„Istinski vjerujem da to nije ono što države članice i poslanici SE vjeruje da je najbolje što je Kosovu potrebno da unaprijedi ljudska prava i demokratske vrijednosti“, napisala je Ahmetaj na Tviteru

„Čovjek koji je primoran da napusti Kosovo zbog umiješanosti u krivično djelo, namjerava da se vrati“, napisala je, aludirajući na nepotvrđene izvještaje medija o incidentu 2001.

„Bild“ je objavio da je Kondratijev u januaru 2017. bio član ruske delegacije koja je pregovarala sa sirijskim liderom Bašarom al Asadom. Kondratijev je nakon sastanka rekao da izvještaji o bombardovanju civila i stotinama hiljada žrtava Asadovog rata u Siriji predstavljaju „antirusku i antisirijsku ofanzivu“, prenio je „Bild“.

Bonus video: