ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA PREDLOŽILI TEGELTIJU ZA PREDSJEDNIKA SAVJETA MINISTARA

Dodik odobrio put BiH u NATO

Dogovor je postignut na vanrednoj sjednici na kojoj su se članovi Predsjedništva dogovorili oko promijenjene procedure, ovlastivši stalnu misiju BiH u NATO da pošalje dokument Program reformi umjesto Predsjedništva, navodi se u saopštenju
13213 pregleda 52 komentar(a)
Postigli dogovor: Komšić, Dodik i Džaferović, Foto: Reuters
Postigli dogovor: Komšić, Dodik i Džaferović, Foto: Reuters

Tročlano Predsjedništvo BiH saopštilo je juče da je predložilo ekonomistu Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsjednika Savjeta ministara, nakon što su se srpski, hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva dogovorilo oko daljeg puta ka NATO integracijama.

Tegletiju je prije godinu dana predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali su druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara iz SNSD-a usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), odnosno daljim NATO integracijama BiH.

Jučerašnji dogovor je postignut na vanrednoj sjednici na kojoj su se članovi Predsjedništva dogovorili oko promijenjene procedure, ovlastivši stalnu misiju BiH u NATO da pošalje dokument Program reformi umjesto Predsjedništva, navodi se u saopštenju.

Prethodno su članovi Predsjedništva BiH održali sastanak sa ambasadorima zemalja članica Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i sa šefom Delegacije EU u BiH.

Program reformi će biti poslat u NATO sjedište u Briselu, dan nakon što donji dom parlamenta potvrdi imenovanje Tegeltije, bivšeg ministra finansija u RS, za premijera, prenosi Rojters.

Nakon jučerašnjeg dogovora BiH bi, godinu dana poslije izbora, trebalo da dobije novu izvršnu vlast, koju će činiti SNSD, SDA i HDZ BiH.

Dodik je sve do juče tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu BiH ka NATO, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Prema izvorima Bete iz Predsjedništva BiH, usvojeni dokument znači dalju NATO integraciju BiH, jer se u Programu reformi jedan dio odnosi na reformu odbrane i sadržan je u Godišnjem nacionalnom programu (ANP), koji je potreban za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović juče je kazao da je Dodik „kapitulirao”, da je „izdao interese RS”, i da je dobio mandatara za Savjet ministara BiH, ali je izdao interese RS.

On je ocijenio da sada postoji potpuno „nova situacija”, dodavši da je „strašno” da onaj koji je to posljednjih mjeseci najviše odbijao, sada pristane na NATO integracije BiH.

„Dodik je prihvatajući dokument, kako god se on zvao, koji znači aktivaciju MAP-a prešao prag i uradio suprotno Rezuluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti”, rekao je Šarović za agenciju Beta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je juče da je postignut dogovor o imenovanju mandatara iz SNSD-a, ali i o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), te da će taj dokument pod nazivom Program reformi biti dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

„Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan”, kazao je Komšić za sarajevski “Avaz”.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović izjavio je da je donijeta odluka o slanju dokumenta u sjedište NATO u Briselu, koji podržavaju svjetske sile, kao i NATO savez.

„Ovdje nema pobjednika ili pobijeđenog od bilo kog političara ili politike. Pobjednici su BiH, svi djelovi BiH i svi narodi i svi građani BiH”, kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Dodik: Program reformi ne znači članstvo u NATO

Milorad Dodik je sinoć izjavio da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen na sjednici Predsjedništva BiH, već Program reformi BiH.

„Otvoreno se u tom dokumentu kaže da je taj dokument set reformi i da one ne prejudiciraju članstvo i za svaku vrstu kretanje prema članstvu u NATO potrebna je nova odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti”, rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.

On je poslije sjednice Predsjedništva BiH iz Sarajeva otputovao za Beograd, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije