Srbija: BIA potvrdila autentičnost, na snimku ruski obavještajac

Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA, ili neke druge institucije, načelnik Uprave za analitiku BIA, Relja Željski, kazao je da u ovom trenutku ne bi širio tu priču
5534 pregleda 12 komentar(a)
Sa snimka, Foto: Screenshot/YouTube
Sa snimka, Foto: Screenshot/YouTube

Srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obavještajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obavještajac.

Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA, ili neke druge institucije, Željski je istakao da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

"Naše službe kako civilna, tako i vojna, su veoma intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsjednik Srbije nakon Savjeta za bezbjednost koji će biti održan sjutra", dodao je Željski.

Podsjetio je da je BIA dužna da radi usključivo u interesu samo svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

"Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano", objasnio je Željski.

Naglasio je da su oni tu da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

"Sve mjere koje su u nadležnosti BIA i VBA u ovom konkretnom slučaju se veoma intenzivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno", dodao je Željski.

"O tim mjerama, kao i mjerama koje će svakako naša država na političkom planu preduzeti sjutra će detaljnije govoriti predsjednik Srbije", zaključio je Željski.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u skupštinskom holu da se rano jutros vidjela sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant Vojske, naložio VBA da istraži aferu.

Ministar odbrane u vladi Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da Vučić prikuplja informacije, dodavši da očekuje da u toku sjutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Blic je ranije naveo da je na snimku ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe Georgij Kleban. On na snimku daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom, zvaničniku Srbije.

Bonus video: