Grabar Kitarović ukazala na važnost proširenja EU na jugoistok Evrope

Grabar Kitarović je navela da se jugoistočna Evropa nalazi u središtu današnjih velikih globalnih bezbjednosnih izazova i postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa
1240 pregleda 0 komentar(a)
Grabar Kitarović sa Plenkovićem na Kongresu, Foto: Reuters, Reuters
Grabar Kitarović sa Plenkovićem na Kongresu, Foto: Reuters, Reuters

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ukazala je na važnost proširenja Evropske unije na jugoistok Evrope, jer bi u protivnom, kako je navela, treće strane koje nisu dobronamjerne mogle da ispune prazninu i dovedu do toga da evropski projekat ne bude dovršen.

Na kongresu Evropske narodne stranke (EPP), na kojem je tema bila i proširenje EU na zapadni Balkan, Grabar - Kitarović je rekla da EU treba da reaguje brzo i pokaže posvećenost prema budućnosti naših susjeda, jer će u suprotnom neko drugi to učiniti i evropski projekat neće biti dovršen, prijenela je Hina.

Grabar Kitarović je navela da se jugoistočna Evropa nalazi u središtu današnjih velikih globalnih bezbjednosnih izazova i postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa.

"Stratešku prazninu odnosno vakum, koji je stvoren zbog neizvjesne evroatlantske budućnosti i sporog sprovođenja potrebnih reformi, postepeno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj dio našeg kontinenta", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da praznina koja nastaje zbog nesigurnosti, kao i presporih reformi, koristi se kako bi treće strane ispunile tu prazninu, a nisu nužno dobronamjerne.

Ona je kazala da se ne smije zaboraviti na hrvatske susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost EU

"Ne smemo pristati na status kvo. Moramo biti svjesni da se mora jačati i konsolidovati cijela Evropa", rekla je Grabarović Kitarović.

Grabar Kitarović smatra da je EPP, savez evropskih stranaka desnog centra koji danas okuplja 84 članice iz 43 države, predvodnik u Evropi, jer svojim primjerom pruža snažno vođstvo prema Evropi u kakvoj želimo da živimo.

Ona je istakla i da države članice mogu imati i promovisati vlastite nacionalne interese, a ujedno ostati čvrste zagovornice evropskog zajedništva.

Bonus video: