Vučić o špijunskoj aferi: Ruskog ambasadora samo sam pitao - zašto?

Penzionisani potpukovnik Vosjke Srbije je, prema Vučićevim riječima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbjednosti još od 2012. godine
11109 pregleda 19 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, na konferenciji u Predsjedništvu Srbije je rekao da snimak, na kom se vidi kako ruski obavještajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila srpska agencija, ali da je Vojno-bezbjednosna agencija (VBA) upoznata sa tim.

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z.K.

Z.K. je, prema Vučićevim riječima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbjednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobavještajnom službom, prenosi RTS.

Vučić kaže da se susret Klebana i Z.K. odigrao u Zemunu oko 18 časova.

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z.K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabilježili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

"Naši pripadnici su primijetili više lice koja su bila u kontrapratnji. Na zemunskom keju tri lica izlaze iz automobila marke 'audi', oni su bili nečitljivi zbog položaja. Našli se kod parkirališta Kapetanija i otišli u pravcu pivnice 'Crna ovca'. Onda su je napustili i otišli u nepoznatom pravcu", objasnio je Vučić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vučić
Vučić(Foto: Betaphoto)

Dodao je da ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnik izaslanika odbrane, više nije u Srbiji.

"Republika Srbija je u više navrata fotodokumentovala, audio i video-dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Samo sa Klebanom 10 kontakata dokumentovano, imamo i foto, audio i video-dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbjednosti", rekao je Vučić.

"Bocan-Harčenka sam samo pitao - zašto?"

Politiku prema Rusiji nećemo da mijenjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo "zašto".

"Nisam vidio logiku u svemu ovome", rekao je Vučić dodajući da je siguran da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije bio obaviješten o djelovanju Klebana.

Srbija, kaže, ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za Srbiju.

Podsjeća da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, nije ni glasala protiv interesa te zemlje i ničim ne ugrožava prijateljstvo.

Predsjednik Srbije je još jednom ponovio da ta država ostaje vojno neutralna i poručio da Srbija neće u NATO.

"Naše mjere su pojačane"

Vučić kaže da je već godinama Srbija suočena sa izuzetno ofanzivnim djelovanjem različitih obavještajnih službi. U jednoj grupi su, kaže, najrazvijenije zemlje, a u drugoj zemlje regiona.

"To znači da postoje brojne agencije drugih zemalja koji provode svoje djelovanje na teritoriji Srbije sa dva cilja – prikupljanje značajnih obavještajnih podataka kako bi mogli da utiču ili da promijene politiku Srbije u određenim segmentima, a drugo je potpuno sagledavanje obavještajnih kapaciteta Srbije radi izgradnje sopstvenih kapaciteta kako bi kapaciteti Srbije bili smanjeni", naveo je predsjednik Srbije.

Srbija je, kaže, ojačala mjere svoje kontraobaveštajne zaštite i sada koristi znatno sofisiticiranije mere.

"Naše mjere su pojačane i želim da posebno pohvalim BIA i VBA koje su u sadejstvu uspijevale da osujete najznačajnija ofanzivna djelovanja različitih agencija", napomenuo je Vučić.

Najavio je da će u narednom periodu biti sprovedene akcije protiv pripadnika različitih agencija drugih zemalja i to će, kaže, biti predočeno javnosti.

Bonus video: