Špijunska afera u Srbiji: Mnogo buke, malo detalja

Nova špijunska afera trese Srbiju. Poslije afere Krušik i navodne prodaje oružja Ukrajini, sada je tu snimak na kojem ruski obavještajac daje novac penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije. Šta se krije iza svega toga?
1758 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto

Nakon što je objavljen snimak na kojem ruski obavještajac navodno predaje novac nepoznatoj osobi sa srpske strane, državni vrh je zakazao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Srpske vlasti se inače ne odlikuju prevelikom transparentnošću kada su ovakvi slučajevi u pitanju, i stoga je iznenađujuća bila brzina kojom je potvrđena autentičnost snimka.

Kako je beogradskim medijima saopštio Relja Željski, načelnik analitike Bezbjednosno informativne agencije (BIA), „snimak je autentičan i na njemu se nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban“.

Službenik BIA je u istom dahu pokušao da donekle amortizuje činjenicu da je riječ o ruskom špijunu, rekavši „da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski.

Uslijedila je i reakcija Moskve. „Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog karaktera, i ništa ne može da na to utiče“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrj Peskov. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da je video o špujunima „provokacija uoči važnih susreta na vrhu“, i istakla „da ne razumije saopštenje srpske vlade kako je situacija veoma ozbiljna“.

Srbija ojačava vojnu neutralnost

Načelnik analitike BIA je istakao da je poznat identitet druge osobe i da je riječ o „visokom srpskom zvaničniku sa oficirskim činom“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, javnost obavijestio da je riječ o penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije Z.K. i da je snimak nastao u decembru 2018 godine. Navedeni Z.K. je predmet interesovanja srpskih službi bezbjednosti od 2012 godine, kada je imao kontakte i sa pripadnicima hrvatskih obavještajnih službi.

Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija izložena snažnom radu stranih obavještajnih službi i posebno apostrofirao pojedine vojne izaslanike koji, kako kaže, u uniformama posjećuju Sandžak i tamo razgovaraju o političkim rješenjima koja bi rušila Srbiju. „Riječ je o predstavnicima austrijske, njemačke i bugarske službe“, istakao je Vučić.

Upitan o uticaju te špijunske afere na odnose Srbije i Rusije, predsjednik Srbije kaže da mu nije jasna logika u svemu ovome, da Srbija ničim nije ugrozila ruske interese i da se nada kako predsjednik Rusije Vladimir Putin nije bio obaviješten o tom djelovanju. „Sve će nas ovo natjerati da još snažnije radimo na vojnoj neutralnosti Srbije, i Srbija se neće okretati ka NATO“, naglasio je Vučić.

Zataškavanje drugih afera?

Dramski zamah koja je špijunska afera dobila kod srpskih vlasti za Predraga Petrovića, izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, predstavlja „pokušaj Aleksandra Vučića da ovom aferom sa ruskim špijunom zataška jednu drugu aferu sa Krušikom i trgovinom naoružanjem“.

Takav utisak, nastavlja Petrović za DW, imam zbog toga „što prosto nije uobičajeno da se na ovakav način obznanjuje snimak sa ruskim špijunom, koji je inače nastao prije godinu dana, a ni nakon obraćanja predsjednika mi i dalje nemamo nikakve detalje tog slučaja. Mi imamo neke snimke gdje ne znamo ko je iz Srbije bio sa druge strane, šta su ta lica planirala, da li su oni planirali neki napad ili atentat, i sve je ovo što smo čuli nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost jako uopšteno i neubjedljivo. Stoga i ne vjerujem da jedna ovakva afera može da utiče i na odnose Srbije i Rusije“, ocjenjuje Petrović.

Predrag Petrović primjećuje da je „posao svih obavještajaca da vrbuju svoje saradnike i ne znam zašto je ovo sada toliko specijalan i specifičan slučaj. Uostalom, mi u okviru srpske Vlade imamo neke ljude koji važe za ’ruske ljude’, i ne vidim da se oko toga diže neka velika prašina u javnosti“.

Domaća korupcija glavni krivac?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je čitavu aferu sa ruskim špijunom stavio i u kontekst napada na srpsku namjensku industriju. Kako je fabrika Krušik važan dio te industrije, najnovija afera sa ruskim obavještajcem predstavlja za Aleksandra Vučića dio koordinisanih napora stranih službi da se u Srbiji uništi proizvodnja naoružanja.

„Dokumenta jasno pokazuju da je Krušik poslovao na sopstvenu štetu, i da su se na njihov račun bogatile privatne firme, prije svega firma GIM, koja je u vezi sa ocem ministra policije Brankom Stefanovićem. Ako, dakle, moramo da razmišljamo o nasrtajima na namjensku industriju, onda su to korupcija i kriminal unutar Srbije, a ne niko spolja“, naglašava Petrović.

Ko je u „obavještajnoj kanalizaciji“?

Predsjednik Srbije je posebno skrenuo pažnju i na jednu zemlju „koja predstavlja obavještajnu kanalizaciju zbog toga što obavlja poslove za interese nekih većih zapadnih zemalja“. Aleksandar Vučić nije precizirao na koju zemlju misli, ali pretpostavlja se da je riječ o Bugarskoj, jer je tamošnji portal Arms watch objavio dosta podataka o prodaji srpskog naoružanja.

Predrag Petrović primjećuje da su se tim temama bavili i domaći novinari u Srbiji, i kaže „kako ga ne bi začudilo da je mislio i na naše novinare iz Srbije, i da su svi oni dio te jedne obavještajne kanalizacije koja pokušava da uruši vlast Srpske napredne stranke“, zaključuje izvršni direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

Bonus video: