BiH: Smijenjena uprava nakon protesta zbog zlostavljanja

Građani Sarajeva su i juče protestovali, tražeći procesuiranje odgovornih za zlostavljanje djece u zavodu Pazarić
520 pregleda 0 komentar(a)
Na protestu se juče okupilo do hiljadu ljudi, Foto: Kemal Softic/AP
Na protestu se juče okupilo do hiljadu ljudi, Foto: Kemal Softic/AP

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine popustila je juče pod pritiskom demonstranata i smijenila direktora i Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ta odluka je donesena nakon što je opoziciona poslanica Sabina Ćudić objavila fotografije na kojima se vidi da su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, a daju im se ljekovi namijenjeni za odrasle.

Stotine građana Sarajeva je protestovalo u četvrtak i juče zbog stanja u Zavodu. Okupljeni su istakli da nisu dovoljne samo smjene uprave Zavoda, već i procesuiranje odgovornih za zlostavljanje djece u toj ustanovi. Sa protesta je upućen i i zahtjev Delegaciji Evropske unije sa molbom za sastanak i pomoć, prenijeli su mediji.

Građani traže da se odmah izdvoje sredstva iz budžeta FBiH za sanaciju prostorija Zavoda, kao i cjelodnevnu nadzor nad Zavodom i radnicima.

Učesnici protesta kažu da je situacija u toj ustanovi rezultat višegodišnje korupcije i nepotizma koji pogađajui BiH nakon rata 1990-ih, navodi Rojters.

Policija je juče izvršila pretres u Zavodu, koji je mjesecima pod lupom zbog sumnji u finansijske zloupotrebe, dan nakon što je sarajevsko tužilaštvo formiralo predmet zbog navoda o zlostavljanju.

Vlada FBiH je saopštila da je naložila da uprava bude smijenjena i da na čelo Zavoda dođu profesionalci.

„Kao ministar, šokiran sam činjenicama i navodima koji su prezentovani, posebno zato što se odnose na djecu sa mentalnim problemima, ranjivu kategoriju koja mora imati specijalnu zaštitu“, rekao je na konferenciji za novinare ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Vlada je naložila ministarstvima zdravlja i rada da se pozabave sistemskim problemima u upravljanju domovima za njegu.

Sabina Ćudić iz Naše stranke je kazala da su 27 od 149 zaposlenih u zavodu ekonomisti, a ne kvalifikovani njegovatelji i da noćnu smjenu pokriva jedna osoba, često bez medicinske obuke.

Ona je uslove u Pazariću opisala kao moderno ropstvo i kazala da ima dokaze da su neki radnici i pacijenti primorani da za prethodnog direktora rade u njegovoj privatnoj kući.

Bonus video: