"nisu svi u svijetu zadovoljni našom saradnjom"

Ruski ambasador: Špijunska afera ne može narušiti odnose Beograda i Moskve

Kako je naveo Aleksandar Bocan Harčenko , nisu svi u svijetu zadovoljni saradnjom Srbije i Rusije, nivoom, obimom, sadržajem, što se možda najviše vidi u vojno tehničkoj sferi. "Ima poziva za Beograd da odutane od svake vrste saradnje sa Rusijom" rekao je Harčenko
724 pregleda 1 komentar(a)
Vučić i Harčenko na sastanku prije dva dana, Foto: Betaphoto
Vučić i Harčenko na sastanku prije dva dana, Foto: Betaphoto

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je, povodom špijunske afere, da nikave "skandalozne priče" ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije, kao i da nisu svi u svijetu zadovoljni njihovom saradnjom i da ima poziva Beogradu da od nje odustane.

"Ono što je najvažnije u čitavoj ovoj priči (...) je da su sada naši bilateralni odnosi i prijateljstvo Srbije i Rusije stabilni. To je čvrsto, sadržajno, sa takvom perspektivom i dubinom da nikakve skandalozne priče, odnosno tobožnje vrbovanje od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu nanijeti nikavku štetu našem odnosu", rekao je Harčenko za Radio televiziju Srbije.

On je izjavio da se često dešavalo, uoči značajnih sastanaka na visokom nivou, da se pojavljuju "neke provokacije, nešto skandalozno, pa poslije toga je moguće da se demantuje".

Kako je dodao, naviklo se na to. "Bez obzira na to, na takve provokacije idemo dalje", kazao je ambasador.

On je rekao i da je uvjeren da je za građane najvažnije pitanje da li će biti neke štete po odnose dvije zemlje i poručio da neće biti.

Kako je naveo, nisu svi u svijetu zadovoljni saradnjom Srbije i Rusije, nivoom, obimom, sadržajem, što se možda najviše vidi u vojno tehničkoj sferi. "Ima poziva za Beograd da odutane od svake vrste saradnje sa Rusijom" rekao je Harčenko.

On je rekao i da ne razumije zašto vojno tehnička saradnja snažno iritira druge patnere Srbije, u regionu ili još dalje.

Prema njegovim riječima, Rusija pruža najbolju ponudu u smislu cijene naoružanja, kvaliteta, modrenosti i "zato je u tržišnom smislu naš ruski proizvod odgovara Srbiji".

Kako je rekao, Rusiji "ne pada na pamet" da kaže da joj smeta da neka suverena zemlja trguje sa drugom zemljom

Govoreći o kosovskom problemu, ukazao je da čuje ponekad optužbe da Rusiji želi da spriječi razgovore, da ne želi da se pregovara i zauvijek riješi taj problem, navodeći da se to moglo čuti iz Prištine. "To uopšte nije istina, Rusija je uvijek podržavala i govorila u prilog pregovora, više nego drugi partneri, iz zapadnih zemalja", naglasio je Harčeno.

On je rekao i da iz Prištine "nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtjevima Beograda", misleći pri tome na ukidanje taksi 0d 100 odsto na srpsku robu.