VIŠE OD 650 POVRIJEĐENIH

Broj žrtava u Albaniji porastao na trideset

U Albaniji je proglašen dan žalosti. Zastave na svim institucijama su spuštene na pola koplja
20237 pregleda 9 komentar(a)
Juče u Draču nakon zemljotresa, Foto: Beta-AP
Juče u Draču nakon zemljotresa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.11.2019. 20:58h

Najmanje 30 osoba stradalo je u snažnim zemljotresima koji su juče pogodili Albaniju, prenosi "Top čenel". Povrijeđeno je više od 650 ljudi.

Albanska ministarka odbrane Olta Džačka prethodno je saopštila da je stradalo 28 osoba. Tada je saopštila imena žrtava, među kojima su jedna četvorogodišnjakinja i dvije osmogodišnje djevojčice.

Albanska državna radio-televizija prenosi da su Ujedinjeni Arapski Emirati izdvojili tri miliona eura za žrtve zemljotresa.

Albaniju je danas oko 15.45 sati pogodio novi jači zemljotres, te su zbog novih potresa privremeno obustavljene spasilačke operacije.

Povezani članci

27. Novembar 2019.

Novi zemljotres u Albaniji, osjetio se u Crnoj Gori

Spasilačke službe prethodno su tragale za preživjelima, jer postoji sumnja da se u ruševinama nalazi najmanje još desetak osoba.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar objavio je da su se u posljednja 44 sata u Albaniji osjetila 43 zemljotresa.

Spasioci iz Srbije izvukli su ranije danas dva tijela u Tumanu, kako je prenio RTS.

Albanski premijer Edi Rama je na vanrednoj sjednici vlade zahvalio svim zvaničnicima zemalja regiona, Evrope i svijeta koji su uputili pomoć.

Vlada Albanije proglasila je vanrednu situaciju na području Drača i Tirane, oblastima koje su najviše pogođene zemljotresom.

Rama je rekao da je vanredna situacija proglašena na osnovu Ustava i zakona, što, kako je kazao, ne podrazumijeva samo odluke povodom finansija već i niz drugih mjera.

Stanovnici Drača spavaju u šatorima i kolima i na fudbalskom stadionu dok se i dalje dešavaju prateći potresi.

U Albaniji je proglašen dan žalosti. Zastave na svim institucijama su spuštene na pola koplja.

Građani spavali na otvorenom
Građani spavali na otvorenom(Foto: Beta-AP)

Na teritoriji Drača u Albaniji, 120 kilomatara od Podgorice, prvi i najjači potres zabilježen je juče rano ujutro (nešto prije četiri časa). Materijalna šteta je ogromna.

Albanski geološki institut je juče rano popodne saopštio da su, od početnog potresa, u Albaniji zabilježene 253 seizmičke aktivnosti.

Specijalni crnogorski tim koji čini 18 spasilaca iz službi zaštite i spašavanja i šest predstavnika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upućen je jutros u Albaniju u skladu sa potrebama koje je su iskazale albanske vlasti i dogovorom postignutim juče prilikom boravka članova naše Vlade u Draču, a na osnovu današnje odluke Vlade.

Vlada je donijela odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanja iz ruševina Republici Albaniji.

Zemlje svijeta, Evrope i regiona pomažu Albaniji u saniranju posljedica jutrošnje serije zemljotresa, a u Tiranu je juče doputovalo 52 pripadnika za vanredne situacije Rumunije i 40 pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS).

RTS je juče prenio da je transportni avion C-130 "herkules" grčkog ratnog vazduhoplovstva sletio je na aerodrom Rinas, te da su grčki spasioci prva strana ekipa koja je stigla u pomoć Albancima stradalim u zemljotresu.

Albanski portal Java njuz je prenio da je avion sa 52 pripadnika specijalnih jedinica za vanredne situacije Rumunije stigao u Tiranu, kako bi pomogli Albanii na sanaciji posljedica.

Komandant KBS, Rahman Rama, juče je potvrdio da su njegovi pripadnici u Albaniji da pomognu u otklanjanju posljedica potresa.

Rama je tada rekao da su KBS spremne da pošalju dodatni broj pripadnika, ako se za to ukaže potreba.

Pripadnici jedinice za traganje spašavanje KBS, njih 40, prema njegovim riječima, su specijalizovane i dobro opremljene za traganje pod ruševinama.

Preporučujemo za Vas