Spasioci polako odustaju, broj žrtava u Albaniji porastao na 47

U najsmrtonosnijem zemljotresu u novijoj istoriji Albanije stradalo najmanje 47 osoba, a preko 2000 ih je povrijeđeno
8284 pregleda 1 komentar(a)
Hrvatski spasilac pretražuje ruševine zgrade u Draču, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Hrvatski spasilac pretražuje ruševine zgrade u Draču, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Ažurirano: 28.11.2019. 21:02h

Tri dana nakon što je razorni zemljotres pogodio Albaniju i usmrtio najmanje 47 osobe, a preko 2.000 je povrijeđeno, blijede nade da u ruševinama ima još preživjelih.

U sjevernom gradu Tumanu, gdje su 22 osobe stradale, danas su obustavljene pretrage nakon što su izvučene sve žrtve, uključujući i tijela majke i kćerke koje su pod ruševinama jedne petospratnice nađene zagrljene.

I u ostalim djelovima Albanije, pogođenim zemljotresom, spasilački napori počeli su da jenjavaju.

U pojedinim slučajevima, u zemljotresu su stradale cijele porodice. Spasioci su se juče u Draču fokusirali na pretragu ruševina jedne kuće, gdje je živjela šira porodica, a iz koje su izvučena tijela pet osoba, dok se za tri osobe traga. Jedini preživjeli je 17-godišnji mladić koji je spasen iz ruševina.

Gregor Rama, sin premijera Edija Rame, objavio je na društvenim mrežama da su među stradalima njegova djevojka i njena porodica, prenio je BBC.

Stotine ljudi prisustvovale su danas u Draču sahrani porodice Redži, 54-godišnjem Eduardu, njegovoj 49-godišnjoj supruzi Dolori, sinu Klausu (21), i kćerki Kristi (25).

Danas popodne još jedan naknadni potres pogodio je Albaniju izazivajući paniku kod građana koji su istrčali na ulice. Najmanje jedna zgrada je pretrpjela dodatnu štetu, prenio je Rojters.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u zemljotresu povrijeđeno 2.000 ljudi, od čega je 60 hospitalizovano, a četvoro je u kritičnom stanju. Vlasti su upozorile građane da se ne vraćaju u zgrade koje bi mogle biti oštećene dok inžinjeri ne obave bezbjednosne provjere.

Nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa u novijoj istoriji Albanije, pokreću se pitanja zašto su se neke zgrade srušile dok su druge u istoj oblasti ostale netaknute, navodi agencija AP. Pojedini smatraju da su glavni krivci nepoštovanje građevinskih propisa i korupcija u građevinskoj industriji. „U postkomunističkom periodu ne primjenjuju se građevinski propisi”, kazao je građevinski inžinjer Jorgaku Stasi, 74.

„Prije gradnje projekata ne rade se seizmološke i geološke procjene”, kazao je on za AP i pozvao vladu da preduzme drastične mjere poput obustave gradnje širom zemlje i primjene propisa o prostoru koji mora postojati između građevina.

Građevinski radnik Iljir K., koji nije želio da se predstavi punim imenom, kazao je da vlasnici nekretnina često traže da izmijeni originalni plan građevine. „Često od mene traže da dodam jednu prostoriju ili da uklonim betonski stub”, kazao je on. „Šta ja tu mogu? Nema provjera, a investitor lako može da podmiti inspektore”.

Procjena štete i troškovi rekonstrukcije tek treba da budu utvrđeni, navodi Rojters. Pominju se dvije donatorske konferencije a talas solidarnosti se proširio u albanskoj dijaspori.

Lider Alijanse novo Kosovo, odlazeći zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli objavio je na Fejsbuku da će pokloniti milion eura za obnovu područja koja su stradala od zemljotresa. Prema pisanju kosovskih medija, po milion eura su Albaniji dale pjevačice s Kosova Rita Ora, Dua Lipa i Bebe Redža.

Bonus video: