Posljedice razornog zemljotresa, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

NAJVIŠE STRADAO OBALNI DIO DRAČA I GRADIĆ TUMAN

"Vijesti" u Albaniji: Ranjena zemlja platila divlju gradnju

Na prvi pogled nije teško bilo zaključiti da su srušene ili napukle zgrade koje su, najvjerovatnije, građene bez poštovanja ikakvih arhitektonskih pravila
21698 pregleda 14 komentar(a)
Posljedice razornog zemljotresa, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Posljedice razornog zemljotresa, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2019. 09:03h

Kraj, nema ovdje više šta da se traži - bile su riječi crnogorskih spasilaca, kada su u petak poslije 15 časova posljednji napustili ruševinu na obali Drača.

Tako je i okončana četvorodnevna grčevita borba Albanije da pronađe sve preživjele i žrtve jakog zemljotresa, koji je zemlju pogodio pred zoru u noći između ponedjeljka i utorka.Ranjena zemlja sahranila je 50 žrtava, a u petak je život u Draču, lučkom gradu na obali Jadrana, gotovo izgledao kao da se nekoliko dana prije toga nije dogodio jedan od jačih zemljotresa u istoriji te države.

Spasioci, Albanija
Potraga obustavljena u petak(Foto: Savo Prelević)

Dok su spasioci iz Crne Gore i Srbije na ruševinama gdje se nekada nalazio hotel “Mia mare“, na samoj obali, sa timovima pasa tragača, satima pokušavali da pronađu još jedno nestalo tijelo, u obližnjim kafićima lokalci su sjedjeli i ispijali kafu.

I upravo obalni dio grada, zgrade, kuće i hoteli načičkani tik uz pješčanu obalu, najviše su i stradali u podrhtavanju tla u prvom udaru snage 6,4 Rihtera.

To toliko i ne čudi, jer more i obala u Draču nijesu odvojeni nikakvim šetalištem, ulicom, niti podzidom, već su zgrade bez ikakvog reda i stila nikle na pješčanoj plaži.

Albanija, zemljotres
Gradnja i na plaži(Foto: Savo Prelević)

Na prvi pogled nije teško bilo zaključiti da su srušene ili napukle zgrade koje su, najvjerovatnije, građene bez poštovanja ikakvih arhitektonskih pravila.

Tako je hotel “Mio mare“ srušen do temelja, a zgrada tik uz njega je ostala gotovo netaknuta.

Albanija, zemljotres
Zgrada srušena do temelja, a susjedna praktično bez oštećenja(Foto: Savo Prelević)

Upravo ispod ruševina tog hotela, 18 obučenih spasilaca iz Crne Gore sa kolegama iz Srbije su tri dana pretraživali da li ima života ili beživotnih tijela ispod gomile betona i šuta.

„Od srijede smo na ovoj lokaciji, gdje sa spasiocima iz Srbije i Hrvatske tragamo za stradalim osobama. Kako je ovo kompleksan zadatak, u poslu su nam pomagali psi tragači sa timovima iz Francuske i Švajcarske“, kazao je „Vijestima“ vođa crnogorskih spasilaca Radomir Šćepanović.

Albanija, zemljotres
Spasioci iz Crne Gore na ruševini(Foto: Savo Prelević)

Spasioci su ispod tog hotela, koji je u Draču bio poznat i kao bordel, pronašli tijela muškarca i žene.

Sumnjalo se da ispod gomile betona ima još jedno beživotno tijelo žene, pa su psi danima njušili ruševine.Nešto poslije podne, činilo se da je pronađena i 50. žrtva, ali nešto kasnije je bilo jasno da je to dio tijela žene koja je izvučena dan ranije ispod ruševina tog hotela.

Preko puta nalazi se hotel „Lubiana“ koji se u zemljotresu nakrivio na lijevu stranu, a stubovi su svi popucali.

Spasioci u akciji, Albanija
Spasioci u akciji(Foto: Savo Prelević)

To nije slučaj i sa većinom drugih objekata i hotela na kilometarski dugom bulevaru, koji se proteže od Luke Drač sve do policijske ispostave i rizorta na drugoj strani pješčane plaže, nalik Velikoj u Ulcinju.

Uz samu obalu sa desne ili lijeve strane vidjelo se još nekoliko objekata, koji su se potpuno urušili, neke zgrade su ostale bez stepeništa, fasade ili cijele strane zida, ali je ipak mnogo više onih na kojima se ne vidi baš nikakva šteta.

Na tom potezu su i građevine stare gotovo vijek, koje nijesu pretrpjele štetu u ovom zemljotresu, a čini da su najviše stradale one koje su bez ikakvog reda nikle u turističko-građevinskom bumu u proteklih 20 godina.

Pa tako u istom nizu je recimo hotel „Antalija“ - gizdava višespratnica sa kičastim zlatnim elementima, brvnara na dva sprata, ali i njemački hotelski kompleks sa 5 zvjezdica.

Građevine u turističkom dijelu grada potpuno podsjećaju na većinu skaradnih objekata, koji su decenijama mimo građevinskih pravila i sa odsustvom ikakvog stila i smisla, građene i duž crnogorske obale.

Ostatak grada, čini se, ostao je gotovo netaknut. Samo poneka fasada je napukla i to u potezu iznad Luke Drač, a šteta se ne vidi na zgradama u srcu grada - ponosa albanskog turizma.U samom centru, kod stadiona i ispred Gimnazije, u petak su se mogle vidjeti desetine nevoljnika, koji su u zemljotresu ostali bez svojih kuća ili su im oštećene, pa ih je strah da se vrate u njih.

Satima su stajali naslonjeni na visoku ogradu škole, gdje su dovikivali da im se što prije podijeli pomoć, koja je stigla iz svih strana svijeta.

“Gladni smo“, vikala su djeca, koje su roditelji dizali na vrh ograde...

Sve do 16 časova raspodjela pomoći nije počela.

„Danima smo ovdje bili u šatorima. Danas su ih uklonili i traže nam smještaj. Naša kuća je nakrivljena, tamo se sada ne vraćamo“, kazala je mlada Ljuljeta K. dok je sa porodicom čekala pomoć.

Većinu drugih Dračana, ali i mještana 35 kilometara udaljenog gradića Tumana, tamošnje vlasti su u petak već smjestile u hotele, a neki su spas potražili kod rođaka.

Vlasti su na Kosovo vratile skoro 1.000 ljudi, koji su godinama živjeli na biseru južnog dijela Jadrana.

Zvaničan spisak nestalih nije objavljen, ali su vlasti i brojne spasilačke ekipe izgubile nadu da je još neko živ ispod ruševina Drača i Tumana...

Premijer Edi Rama objavio je u petak crni bilans ovog zemljotresa - 49 mrtvih, 650 lakše i teđe povrijeđenih, a preko 2.000 ljudi je napustilo svoje domove.Saopšteno je da je u Draču oštećena 701 kuća, da je 12 potpuno uništenih, te da je 176 zgrada pretrpjelo neku štetu.

Ovaj lučki grad je mjesto gdje se jednom u 30-ak godina dogodi neki veći zemljotres. Tako je grad gotovo sravnjen u potresu 1926. godine, a nakon toga značajnu štetu i stradanja Dračani su pretrpjeli i 1963, ali i 1979. godine...

Satak sa Kosova najbolji tragač

Pored mnogo spasilačkih ekipa iz regiona u Albaniju su prošle sedmice stigli i specijalizovani timovi sa psima tragačima, obučenim za potrage u ovakvim katastrofama. Satak – pas sa Kosova, pokazao se kao najbolji tragač.

Albanija, zemljotres
Korišćeni i psi-tragači(Foto: Savo Prelević)

Ovaj obučeni pas, kako su „Vijestima“ ispričali crnogorski spasioci, pronašao je najmanje četiri beživotna tijela.„Pas sa Kosova pokazao se kao najbolji u ovoj nesreći, koja je zadesila Albaniju“, kazao je „Vijestima“ vatrogasac iz Ulcinja, koji je sa kolegama iz Petrovca, Budve, Tivta, Kotora, Cetinja, Podgorice i Berana bio u timu spasilaca iz Crne Gore.U Albaniji su bili još i timovi pasa iz Hrvatske, Švajcarske i Francuske.

"Idemo da radimo ono za šta smo vježbali godinama i nadali se da se nikada neće dogoditi“, napisali su treneri četiri psa iz hrvatskog tima.

Preporučujemo za Vas