Dvanaest potencijalnih kandidata za predsjednika Hrvatske

Najviše potpisa podrške predala je aktuelna predsjednica, oko 230.000, što je, ipak, manje za oko 100.000 nego prije pet godina, kada se prvi put kandidovala
762 pregleda 0 komentar(a)
Aktuelna predsjednica Grabar Kitarović predala 230.000 potpisa, Foto: Betaphoto
Aktuelna predsjednica Grabar Kitarović predala 230.000 potpisa, Foto: Betaphoto

Državna izborna komisija (DIP) Hrvatske je do ponoći, kada je istekao rok za predaju, primila 12 potencijalnih kandidatura za predsjednika države, a zvanična lista kandidata biće objavljena najkasnije u četvrtak.

Kandidature za izbore 22. decembra predali su aktuelna predsjednica i kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović i kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer Zoran Milanović.

Od ozbiljnijih potencijalnih kandidata, kandidature su predali i pjevač Miroslav Škoro, iza kojeg stoje stranke desnice, kao i evroparlamentarac i bivši sudija zagrebačkog Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić.

Svi koji su željeli da se kandiduju, morali su u roku od 12 dana da prikupe najmanje 10.000 potpisa.

Najviše potpisa podrške kandidaturi predala je aktuelna predsjednica, oko 230.000, što je, ipak, manje za oko 100.000 nego prije pet godina, kada se prvi put kandidovala.

Milanović je predao oko 78.000 potpisa, ali ih je skupljao samo dva dana, a nešto više od toga, oko 80.000 predao je Škoro.

Hrvatski evroparlamentarac Kolakušić predao je oko 15.000 potpisa podrške, a javno je izrazio sumnju u potpise pojedinih kandidata, posebno zbog brzine prikupljanja.

Među najzanimljivijim potencijalnim kandidatima na predstojećim izborima je reditelj Dario Juričan, koji je promijenio ime u Milan Bandić, kako se zove i zagrebački gradonačelnik, čije neuspješne i skupe gradske projekte Juričan kritikuje i ismijava.

Slogan njegove kampanje je "Korupcija svima". Iza njega je više dokumentaraca, među kojima i onaj o osnivaču posrnulog koncerna Agrokor, Ivici Todoriću, odnosno o počecima privatizacije u Hrvatskoj početkom 90-tih i sprezi s politikom.

Kandidature su predali i poslanik u Saboru Ivan Pernar, ekonomista Dejan Kovač, predsjednik vanparlamentrane stranke Desno Anto Đapić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović i bivša predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković iz stranke Start.

Među potencijalnim kandidatima je i predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, a kandidaturu je formalno predao i Slobodan Midžić, ali je uz nju priložio samo svoj potpis podrške, tako da je izvjesno da njegova kandidatura neće biti prihvaćena.

Rok za predaju kadidatura istekao je u ponoć, a Državna izborna komisija najkasnije do četvrtka u ponoć treba da objavi koji su kandidati prikupili najmanje 10.000 potpisa da bi ušli u predsjedničku trku za izbore 22. decembra. Kada DIP objavi listu, počeće i zvanična kampanja za izbore.

Šesti predsjednički izbori u Hrvatskoj održavaju se 22. decembra, a ukoliko novi predsjednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti 5. januara 2020.

Bonus video: