„Regionalni odgovor na sigurnosne izazove u Jugoistočnoj Evropi“

RCC: Potrebni su nam energični regionalni odgovori na moderne sigurnosne izazove

Regionalna sigurnosna konferencija je po prvi put okupila studente i profesore sa univerziteta u Trstu i Ljubljani, te tako postavila trend uključivanja akademske zajednice u sveobuhvatan pristup rješavanju sigurnosnih pitanja
755 pregleda 1 komentar(a)
Konferencija RCC u Trstu, Foto: Matej Kolaković
Konferencija RCC u Trstu, Foto: Matej Kolaković

„83 posto Evropljana se slaže da su lažne vijesti prijetnja demokratiji, međutim one su danas postale uobičajene i nalaze se negdje između slobode govora i slobode širenja mržnje. Lažne vijesti u ogromnoj mjeri doprinose govoru mržnje što doljeva ulje na vatru nacionalizma i nasilnog ekstremizma, naročito na društvenim mrežama. Ovo je put ka radikalizaciji mladih, a to je globalni problem kome je naš region naročito podložan. Više od 22 posto mladih dobi između 17 i 24 godine se ne školuje niti se na drugi način osposobljava ili usavršava, ali zato vrijeme provode na internetu, njih čak 90 posto. Ukupna nezaposlenost iznosi 39 posto, a prisutna je i sve veća ogorčenost u pogledu demokratije, političkog sistema, političkih stranaka, vlada,“ rekao je šef Odjela za politička pitanja Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović na otvaranju četvrte regionalne konferencije o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi koja se održava danas u Trstu.

„Osim toga, nezakonita migracija je postala globalni izazov našeg vremena. Cijela Evropa je u pogledu ovog izazova uhvaćena između čekića i nakovnja. Ovih dana se suočavamo sa velikim brojem problema i potreban nam je regionalni pristup da se borimo sa ovim sigurnosnim izazovima. Na kraju krajeva, bolje ekonomsko stanje naših društava, čemu naš region teži, veoma usko je povezano sa sigurnosti i vladavinom prava. Zato smo snažno podržali sigurnosnu komponentu berlinskog procesa i odlučili da ojačamo i proširimo naša partnerstva, pomognemo vladama u regionu i Evropskoj uniji da bolje utvrde potrebe i definišu odgovore na savremene sigurnosne izazove,“ zaključio je Kapetanović.  

Učesnicima su se obratili i prefekt Trsta Valerio Valenti i ministar zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost Sjeverne Makedonije Robert Popovski, koji su pozdravili ideju bolje regionalne koordinacije, komunikacije i odgovora na sigurnosne prijetnje, koje su zajedničke skoro svim ekonomijama u regionu.

Regionalna sigurnosna konferencija je po prvi put okupila studente i profesore sa univerziteta u Trstu i Ljubljani, te tako postavila trend uključivanja akademske zajednice u sveobuhvatan pristup rješavanju sigurnosnih pitanja.

Konferenciju je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije i u partnerstvu sa tršćanskom prefekturom, Regionalnom inicijativnom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Platformom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i uz tematsku podršku regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija i medijske manipulacije SEE Check. Na konferenciji su se okupili predstavnici sigurnosnih agencija i institucija iz 13 ekonomija iz Jugoistočne Evrope, kao i regionalnih organizacija koje se bave sigurnosnim temama.

Preporučujemo za Vas