VIDEO Zastava Krima u Skupštini Srbije, ambasador Ukrajine osuđuje

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Oleksandrovič je rekao da se nada da se niko od predstavnika vlasti neće sastati sa predstavnicima sa Krima
5741 pregleda 1 komentar(a)
Zastava Krima u Skupštini Srbije, Foto: Screenshot/Radio Slobodna Evropa
Zastava Krima u Skupštini Srbije, Foto: Screenshot/Radio Slobodna Evropa

Natalija Vladimirovna Poklonskaja, zamjenica predsjednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije, zajedno sa liderom opozicione političke partije u Srbiji "Dveri" Boškom Obradovićem, pozirala je novinarima ispred zastave krimske oblasti u jednoj od zgrada Skupštine Srbije, u ulici Kralja Milana u Beogradu.

Poklonskaja je u Srbiju došla u pratnji zvaničnika Krima Georgija Muradova na poziv "Dveri" i Obradoviću poklonila zastavu.

Zvaničnici Skupštine Srbije do ovog trenutka se nisu ogradili od isticanja krimske zastave u zgradi Narodne Skupštine.

Šta je poručila Poklonskaja?

"Ovim putem želim da se zahvalim našim srpskim prijateljima na podršci“" izjavila je Poklonskaja, koja se upravo zbog aktivnosti u vezi sa aneksijom ukrajinskog poluostrva Krima, prema podacima zvaničnih institucija, od 2014. nalazi na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU).

Ukrajinske vlasti protiv nje su u martu 2014. objavile potjernicu pod optužbom za, kako se navodi, aktivnosti i zavjeru radi nasilne promjene ustavnog uređenja ili zauzimanja državne vlasti.

Ukrajinsko poluostrvo Krim je 2014. anektirala Rusija nakon čega joj je EU uvela sankcije.

Aneksiju Krima EU smatra kršenjem međunarodnog prava, a ovaj potez Rusije nije podržala ni vlast u Srbiji.

Lider "Dveri" Boško Obradović izjavio je da je sastanak sa Poklonskajom i Muradovim nastavak uspješne saradnje sa predstavnicima, kako je rekao, "Republike Krim".

"Ovo je jedan veoma dragocjen susret između starih prijatelja", izjavio je Obradović i dodao da je na sastanku bilo riječi i o učešću predstavnika "Dveri" na više konferencija iz oblasti ekonomije, sporta i humanitarnih aktivnosti, koje će se naredne godine održati na Krimu.

Poklonskaja je u zvaničnoj posjeti Beogradu boravila i u aprilu 2018.

U Skupštini Srbije tada se sastala sa članovima Odbora za dijasporu, a u Srbiju je takođe došla na poziv lidera “Dveri" koji je prethodno boravio na Krimu.

Tada je njena posjeta i izjava da je "Krim Rusija" izazvala oštro negodovanje Ambasade Ukrajine iz koje su poručili da se Poklonskaja nalazi na na potjernici ukrajinskog tužilaštva zbog rušenja teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i kako očekuju od Vlade Srbije da osudi susret sa Poklonskajom.

Od izjave Poklonskaje u aprilu 2018. nije se ogradio niko od predstavnika vlasti u Srbiji, koja zvanično podržava teritorijalni integritet Ukrajine i Krim smatra ukrajinskom teritorijom.

Poklanskaja je inače za rusku poslanicu izabrana na izborima na Krimu.

Takođe je bila i prva krimska tužiteljka nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva.

Osuda Ambasade Ukrajine

Ambasador Ukrajine Oleksandr Oleksandrovič osudio je posjetu Poklonskaje i Muradova Srbiji, prije svega zbog njihovih aktivnosti u vezi sa aneksijom Krima.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Oleksandrovič je rekao da se nada da se niko od predstavnika vlasti neće sastati sa predstavnicima sa Krima.

"Sa jedne strane, drago nam je što se niko od zvaničnika Srbije nije sastao sa predstavnicima takozvane 'Republike Krim'. Sa druge strane, ne razumijemo što su te posjete uopšte dozvoljene u Srbiji koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine", naveo je Oleksandrovič i istakao da su Srbija i Ukrajina prijateljske zemlje.

"Srbija ne priznaje Krim, kao što Ukrajina ne priznaje Kosovo. Naše dvije zemlje su prijateljske i nadam se da u budućnosti neće biti takvih provokacija na račun Srbije i Ukrajine", rekao je Oleksandrovič.