"kao da je dobio neko od nas"

Vučić čestitao Handkeu: Sada, uz Andrića, slavimo još jednog Nobelovca

Vučić je ocijenio da je Handke Nobelom nagrađen "za izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo", ali za "neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca"
7009 pregleda 21 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto/Dimitrije Goll, Betaphoto/Dimitrije Goll, Betaphoto/Dimitrije Goll
Vučić, Foto: Betaphoto/Dimitrije Goll, Betaphoto/Dimitrije Goll, Betaphoto/Dimitrije Goll
Ažurirano: 10.12.2019. 20:29h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič čestitao austrijskom piscu Peteru Handkeu uručenje Nobelove nagrade za književnost.

"Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", navodi se u čestitki Vučića.

Vučić je ocijenio da je Handke Nobelom nagrađen "za izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo", ali za "neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca".

On je dodao da se nada da će Handke uskoro posjetiti Srbiju.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Preporučujemo za Vas