ODLUKA SA SJEDNICE KANTONA

Handke proglašen personom non grata u Sarajevu

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su dodjelu Nobelove nagrade Handkeu ocjenili kao "novu uvredu žrtava", uz ocjenu da bi njegova posjeta BiH i Sarajevu izazvala "dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije"
1110 pregleda 5 komentar(a)
Handke, Foto: Anders Wiklund
Handke, Foto: Anders Wiklund

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je danas personom non grata u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku koju su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), jednoglasno je na današnjoj sjednici donjela Skupština Kantona Sarajevo.

U deklaraciji o tome se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, "negatoru genocida u Srebrenici".

U deklaraciji je navedeno da je "završna faza genocida upravo negiranje genocida", i konstatuje da je "dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu".

U deklaraciji piše da Handke "ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje, pa najavljuje svoj dolazak u našu zemlju (BIH) i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice".

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su dodjelu Nobelove nagrade Handkeu ocjenili kao "novu uvredu žrtava", uz ocjenu da bi njegova posjeta BiH i Sarajevu izazvala "dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije".

Preporučujemo za Vas