Pompeo zahvalio BiH zbog prihvata svojih državljana iz Sirije

Američki državni sekretar je rekao da SAD očekuju i od drugih da prihvate i procesuiraju, ali i rehabilituju i integrišu svoje državljane koji se sada nalaze u Siriji
782 pregleda 2 komentar(a)
Pompeo, Foto: AP, AP
Pompeo, Foto: AP, AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo zahvalio je danas, u ime SAD, vlastima Bosne i Hercegovine za prihvatanje državljana te zemlje iz zarobljeničkih kampova u Siriji, i istovremeno pozvao druge države da slijede taj primjer.

"Zahvaljujemo BiH na prihvatu 25 osoba pripadnika terorističkih organizacija i članova njihovih porodica iz Sirije", napisao je Pompeo u poruci objavljenoj na Tviteru, prenosi agencija Hina.

Pompeo je dodao da SAD očekuju i od drugih da postupe na isti način i prihvate i procesuiraju, ali i rehabilituju i integrišu svoje državljane koji se sada nalaze u Siriji.

Američka vlada je početkom godine predložila plan po kome bi svi stranci koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada grupe Islamska država, trebalo da budu vraćeni u matične države.

BiH je pristala da sarađuje u tome, pa je u četvrtak iz Sirije u tu zemlju deportovana prva grupa njenih državljana u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

Kosovo je takođe pristalo na ovakvu saradnju, pa je u tu državu ranije vraćena grupa od 34 žene i 72 djece koji su takođe boravili u Siriji.

Bonus video: