Milanović i Kolinda idu u drugi krug

Kandidat SDP osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj
2032 pregleda 1 komentar(a)
Profitirao od sukoba desnice: Milanović, Foto: Darko Vojinović/AP
Profitirao od sukoba desnice: Milanović, Foto: Darko Vojinović/AP

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj najviše glasova osvojio je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer vlade lijevog centra Zoran Milanović, dok je aktuelna predsjednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović na drugom mjestu. Treći je kandidat desnice popularni pjevač Miroslav Škoro. Prema nezvaničnim rezultatima na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova za Milanovića je glasalo 29,6 odsto birača, dok je Grabar Kitarović osvojila 26,9 odsto glasova, a Škoro 24,29. Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni Milanović i Grabar Kitarović idu u drugi krug izbora 5. januara.

Kolinda Grabar Kitarović je počela kampanju kao favorit, ali je njena pozicija značajno oslabljena nakon niza gafova, uključujući i onaj kada je kazala da su joj međunarodne kompanije obećale otvaranje radnih mjesta sa platom od 8000 eura mjesečno. Prosječna mjesečna plata u Hrvatskoj iznosi oko 900 eura. Grabar Kitarović je takođe pjevala za rođendan gradonačelniku Zagreba, koji je nedavno osuđen za korupciju. U još jednom incidentu autobus njenog izbornog štaba je udario automobil i nije se zaustavio da bi procijenio štetu.

Tokom izborne kampanje najveća bitka zapravo se vodila između Grabar Kitarović i Škora koji su se borili za glasove tvrdokornih nacionalista. Aktuelna predsjednica je poznata po tome da flertuje sa ekstremnom desnicom, a istovremeno se predstavlja i kao predsjednica naroda. Ona je na Fejsbuku objavljivala statuse u kojima veliča Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu kada mu je prije dvije godine potvrđena kazna za zločine u Bosni. Škoro je igrao na kartu nacionalizma i antiestablišmenta obećavajući da će pomilovati osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

Ovakav rezultat predsjedničkih izbora ukazuje i na duboke podjele unutar HDZ-a i jačanje nacionalističkog krila unutar te partije što bi, prema mišljenju analitičara, moglo uticati na slabljenje pozicije umjerenog premijera Andreja Plenkovića.

Kampanju obilježili gafovi: Grabar Kitarović
Kampanju obilježili gafovi: Grabar Kitarović(Foto: Beta/AP)

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u sinoć zadovoljstvo rezultatom Kolinde Grabar Kitarović rekavši da će HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu podržati veliki broj birača Miroslava Škore.

Izborne vlasti su saopštile da je odziv, uprkos izuzetno lošim vremenskim uslovima, bio veći nego na izborima 2014. godine.

Oko 3,8 miliona birača u najmlađoj članici EU juče je biralo između 11 kandidata, a prema preliminarnim rezultatima, značajniji broj glasova osvojili su još evropski parlamentarac i bivši sudija Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić 5,82 odsto i nezavisni kandidat, reditelj Dario Juričan, 4,36 odsto.

Predsjednička pozicija uglavnom ceremonijalna u Hrvatskoj - predsjednik je formalno vrhovni komandant vojske i predstavlja državu u inostranstvu - zadržavanje funkcije predsjednika je izuzetno važno za vladajući HDZ budući da će njihova vlada 1. januara preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom. To znači da će predsjedavati tokom izlaska Britanije iz bloka, što se očekuje 31. januara i početkom trgovinskih pregovora nakon breksita.

Mada se Hrvatska oporavila nakon razornog rata 1991-95, ona je i dalje jedna od najsiromašnijih članica EU žestoko pogođena rasprostranjenom korupcijom.

Bonus video: