tehničku vladu će predvoditi dosadašnji ministar unutrašnjih poslova

Zaev podnio ostavku, slijedi formiranje prelazne vlade

Očekuje se da predsjednik Sobranja Talat Džaferi sazove sjednicu na kojoj će ostavka biti konstatovana
5401 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Boris Pejović
Zoran Zaev, Foto: Boris Pejović

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je ostavku na tu funkciju. Očekuje se da predsjednik Sobranja Talat Džaferi sazove sjednicu na kojoj će ostavka biti konstatovana, da bi potom parlament izabrao prelaznu, takozvanu Pržinsku vladu, uoči prijevremenih izbora u toj zemlji, koji bi trebalo da se održe 12. aprila, prenosi Tanjug.

"Vjerujem da će veoma brzo ostavka stići u Sobranje kako bi u parlamentu u toku dana mogla da počne i da se završi procedura za izbor prelazne vlade, rekao je Zaev.

Zaev očekuje da se cijeli postupak završi bez problema i podsjeća da je praksa o formiranju prelazne vlade uspostavljena još u 2016. godini na zahtjev sada vladajućeg Socijaldemokratskog saveza koji je tada bio u redovima opozicije.

Kako je najavljeno, tehničku ili takozvanu Pržinsku vladu će predvoditi Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova, dok će resori unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike preuzeti kadrovi iz redova opozicije, kao garanciju za sprovođenje fer, poštenih i demokratskih izbora.

Preporučujemo za Vas