"SLIJEDE IZBORI, TO JE SAD PRIPREMA"

Tadić: Odvratna predstava Đukanovića i Vučića, sve je populistička propaganda iz gebelsovskog perioda

"Danas političke spodobe, narcisoidne, svuda u svijetu dolaze na vlast i diče se nadnaravnim sposobnostima, poput toga da nemaju potrebu da spavaju, kako i Grabar Kitarović, tako i Vučić, koji neprekidno samo radi", kazao je Tadić
34082 pregleda 48 komentar(a)
Tadić, Foto: BETAPHOTO
Tadić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 03.01.2020. 23:34h

U odnosima između Srbije i Crne Gore dešava se - dogovor između Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, kao što se dešava i dogovor Vučića i Kolinde Grabar Kitarović i svih ostalih populista u regionu, gdje u uspostavljanju odnosa između država i naroda oni podržavaju jedni druge i pripremaju se za izbore, ocijenio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Treba svi građani da znaju da nam slijede izbori i u Crnoj Gori, i Srbiji i Hrvatskoj i da je to sad priprema", kazao je Tadić u emisiji Dan uživo na Televiziji N1.

Prema njegovim riječima, efekat trenutnih napetosti je fokusiran na parlamentarne izbore.

On je naveo da je svako od populista u regionu upravo u dogovorenim napadima sa populističkim kolegom sa druge strane granice podizao rejting sebi na izborima.

"S druge strane u Crnoj Gori radi se o višegodišnjem pokušaju izgradnje crnogorskog identiteta, koji se udaljava od srpskog identiteta, što je besmisleno, kao što je besmisleno i negiranje crnogorskog identiteta. Ali svi su tu imali koristi, oni su se koristili i u ono što je dovodilo u pitanje integritet i populaciju i porodica u Crnoj Gori - to je patološki opasan proces, koji je vlast u Crnoj Gori nametala, ali je imala i svoje pristaše u Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću koji su se hvalili da su digli nivo odnosa sa Crnom Gorom, a evo gdje smo stigli", dodao je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije je poručio da kad god odnosi među nacijama zavise od dva čovjeka, "takvih manipulatora", populista, onda građani dolaze u vrlo tešku situaciju i odnosi među narodima dolaze u pitanje.

Najava odlaska Vučića u Crnu Goru, kako je dodao Tadić, zato je samo predstava i sve u vezi sa tim je predstava.

"To je jedna odvratna predstava dvojice vrlo neodgovornih i opasnih ljudi koji su na čelu dvije zemlje već godinama, i imaju i svoje partnere u Hrvatskoj sa kojima sarađuju - to je Kolinda Grabar Kitarović koja dovodi u pitanje dignitet hrvatske nacije, kao što to radi i Đukanović", kazao je gost Dana uživo na Televiziji N1.

Kako je ocijenio, to je realnost modernog svijeta.

"Danas političke spodobe, narcisoidne, svuda u svijetu dolaze na vlast i diče se nadnaravnim sposobnostima, poput toga da nemaju potrebu da spavaju, kako i Grabar Kitarović, tako i Vučić, koji neprekidno samo radi... To su lažovi na sve strane, koji vode ekperiment sa narodima, a koji pokazuje koliko dostojanstvo nacije može da se spusti. A posljedice će biti katastrofalne za sve, jer su ih doveli u situaciju ispod svakog dostojanstva", rekao je Tadić.

Nije ni bitno da li će Vučić posjetiti Crnu Goru, dodaje, jer - sve je najgora populistička propaganda, kao iz "gebelsovskog perioda".

"Građani ne treba da budu naivni i da nasijedaju na lažni patriotizam. Lažne patriote su lopovčine, i zato moje upozorenje građanima da ne nasijedaju na Vučića i Đukanovića i populiste iz Hrvatske. Uvijek će ovaj prostor biti leglo za takvu vrstu političara", kaže bivši predsjednik Srbije.

Govoreći o apelu grupe intelektualaca osude “pokušaja ugrožavanja mira u Crnoj Gori” po nalogu iz Beograda, on je rekao da je to skandalozno.

"Ti nasljednici tzv. bijelih listića koji su poluinteligenciju primijenili, gdje su osudili Srbiju zato što ugrožava prava demokratske Đukanovićeve Crne Gore - to je skandalozno, i govori da oni nemaju intelektualne kriterijume kad podržavaju potpisivanje peticija...", ocijenio je Tadić.

Dolazak Milanovića bio bi pozitivan za region

Tadić je govoreći o izborima u Hrvatskoj rekao da bi dolazak Zorana Milanovića na mjesto predsjednika bio važan pozitivan početak domino efekta u regionu.

"Da se skine jedan populista sa vlasti, što bi pred izbore bila važna poruka, bilo bi važno da se pokrene takav proces. Mi živimo u sistemu spojenih sudova i sve što se desi u Hrvatskoj, ima uticaja u BiH, i Crnoj Gori, Srbiji, istog trenutka se pokreću procesi u regionu. Zato podržavam Milanovića jer za razliku od Kolinde Grabar Kitarović, on nije populista, sa njim nije jednostavno, ali on nije čovjek mržnje i zla", zaključio je Tadić.

Preporučujemo za Vas